IZNAD ABU DABIJA

Ministarstvo odbrane UAE presrelo i uništilo dvije balističke rakete

Ministarstvo je dalje potvrdilo svoju "spremnost" da se nosi sa svim budućim napadima pokreta Husi kojeg podržava Iran

Ministarstvo odbrane UAE navelo da je njihova protuzračna odbrana presrela i uništila rakete. ILUSTRACIJA

E. Ć. / Anadolija

24.1.2022

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su u ponedjeljak saopćili da su presreli dvije balističke rakete koje su prema njihovoj teritoriji ispalili jemenski pobunjenici Husi, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva odbrana UAE navodi se da je njihova protuzračna odbrana uspjela presresti i uništiti dvije balističke rakete. Ministarstvo je dalje potvrdilo svoju "spremnost" da se nosi sa svim budućim napadima pokreta Husi kojeg podržava Iran.



Drugi napad jemenskih pobunjenika

Ovo je drugi napad jemenskih pobunjenika na UAE nakon prošlosedmičnog, kada su 17. januara dronovima pogodili tri cisterne u Musafahu u Abu Dabiju, a u snažnim eksplozijama i požaru život su izgubile tri, a ranjeno je šest osoba.

Proiranski pobunjenički pokret Husi iz Jemena objavili su da su u napadu na Abu Dabi upotrijebili balističke rakete Jerusalem-2 i Zulfikar iranske proizvodnje te naoružane bespilotne letjelice. Kasno u nedjelju, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom navela je u saopštenju da su dva stranca povrijeđena nakon što je balistička raketa koju su ispalili Husi pobunjenici pala na jugu Saudijske Arabije.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Stejt Department izdao sigurnosno upozorenje

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu s milionima ljudi čiji životi su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uvjeta za život.

Američki Stejt Department izdao je sigurnosno upozorenje ubrzo nakon pokušaja napada, upozoravajući Amerikance u tom području da poduzmu mjere opreza.

- Postoje izvještaji o mogućem raketnom napadu i pratećim aktivnostima proturaketne odbrane iznad Abu Dabija rano jutros. Ambasada podsjeća sve građane SAD-a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima da održavaju visok nivo sigurnosne svijesti - stoji u upozorenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.