ZBOG RUSIJE

Bajdenova administracija razmatra premještanje više američkih trupa dalje na istok Evrope

NATO je vrhovnom komandantu savezničkih snaga za Evropu, američkom generalu Todu Voltersu, dao ovlasti da aktivira odbrambeni stav NATO-a

Američki vojnici. Agencije

N. Aj.

24.2.2022

Administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) razmatra premještanje više američkih snaga koje su već u Evropi u istočnije zemlje zbog ogromne ruske vatrene moći koja je blizu saveznicima, rekli su američki zvaničnici.

NATO je vrhovnom komandantu savezničkih snaga za Evropu, američkom generalu Todu Voltersu (Wolters), dao ovlasti da aktivira odbrambeni stav NATO-a, što bi uključivalo sposobnost aktiviranja snaga za odgovor NATO-a, piše CNN prema informacijama od američkih zvaničnika i evropskih diplomatskih izvora.

- Danas smo aktivirali odbrambeni stav NATO-a koji našim vojnim komandantima daje više ovlaštenja za pomicanje snaga i raspoređivanje snaga kada je to potrebno, a naravno to mogu biti i elementi NATO snaga za odgovor - rekao je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i dodao:

- Spremni smo, prilagođavamo stav, ali ono što radimo je defanzivno, odmjereno i ne tražimo konfrontaciju. Želimo spriječiti sukob.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.