POVEĆALI POMOĆ

Zelenski zahvalio Makronu na slanju odbrambene vojne opreme

Francuska je u subotu odlučila povećati pomoć Ukrajini, u odbrambenoj vojnoj opremi

Zelenski i Makron. Agencije

E. T.

27.2.2022

Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je u subotu oko ponoći nazvao ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog koji mu je zahvalio na tome "što je odgovorio na traženje Ukrajine u vezi s obrambenom vojnom opremom", saopćila je Elizejska palača.

Francuska je u subotu odlučila povećati pomoć Ukrajini, u odbrambenoj vojnoj opremi.

Ukrajina je nedavno poslala francuskom ministarstvu odbrane popis vojne opreme, za protuzračnu obranu, koja joj je prijeko potrebna.

Ukrajinski predsjednik je ujedno zahvalio Francuskoj na "doprinosu zajedničkim mjerama u vezi sa Swiftom".

U subotu navečer Europska komisija, Njemačka, Italija, Sjedinjene Države, Kanada, Velika Britanija i Francuska dogovorile su se o novim financijskim sankcijama kako bi još više izolirale Rusiju iz međunarodnog financijskog sistema, o isključenju ruskih banaka iz međubankovne mreže Swifta.

Zelenski je na kraju "zahvalio francuskom predsjedniku na veoma jasnim porukama koje je uputio bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku".

Emmanuel Macron je u subotu nazvao bjeloruskog predsjednika kako bi istaknuo "ozbiljnost odluke o tome da se Rusiji odobri raspoređivanje nuklearnog oružja na bjeloruskom teritoriju". Usto ga je pozvao da "čim prije zatraži da se ruske snage povuku s njegovog teritorija jer vode jednostran i nepravedan rat".

Francuski predsjednik je nazvao Volodimira Zelenskog, navodi Elizejska palača, kako bi "čuo nove informacije" od ukrajinskog predsjednika kojeg je svakodnevno nazivao, katkad i više puta na dan, nakon ulaska ruskih postrojbi u Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.