PREDSJEDNIK SAD-A

Bajden će se večeras obratiti naciji, Bijela kuća otkrila dijelove njegovog govora

Kroz našu historiju naučili smo lekciju, kada diktatori ne plate cijenu za svoju agresiju, izazivaju još više haosa, ne staju, dio je Bajdenovog govora

Džo Bajden. Agencije

H. J. I.

2.3.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) večeras će se obratiti javnosti o stanju nacije. Govor će održati za nekoliko sati, a Bijela kuća objavila je neke od ključnih poruka koje će poslati s govornice.

- Kroz našu historiju naučili smo lekciju, kada diktatori ne plate cijenu za svoju agresiju, izazivaju još više haosa, ne staju. A time cijena i prijetnja za Ameriku i svijet samo rastu - stoji u objavljenim bilješkama.

- Zato je stvoren NATO, kako bi očuvao mir i stabilnost u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. SAD i još 29 drugih nacija članice su Pakta. To nešto znači, američka diplomatija nešto znači - dodaje se.

Bajden će prozvati Putina, kažu iz Bijele kuće.

- Putinov rat bio je planiran i ničim isprovociran. On je odbio diplomatsko rješenje, mislio je da Zapad i NATO neće reagirati. Mislio je da nas može podijeliti, ovdje u našem domu. Bio je u krivu, mi smo bili spremni - neke su od poruka koje će Bajden odaslati u svom govoru, navodi Bijela kuća. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.