AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken se sastao sa poljskim premijerom i ministrom vanjskih poslova

Poljsko djelovanje je ključno za odgovor na ovu krizu, istakao je

Entoni Blinken. Arhiva

H. J. I.

5.3.2022

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) danas se u poljskom graničnom gradu Rzeszowu sastao s poljskim premijerom i ministrom vanjskih poslova.

U susretu u blizini poljsko-ukrajinske granice, koju su proteklih dana prešle stotine hiljada izbjeglica, Blinken je pohvalio poljski odgovor na djelovanje Rusije. Poljska, članica NATO saveza, dom je za oko 10 hiljada američkih vojnika, a više od pola tog broja stiglo je prošle sedmice.

- Poljsko djelovanje je ključno za odgovor na ovu krizu. Učinila je mnogo kako bi olakšala sigurnosnu pomoć Ukrajini - rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za medije s poljskim ministrom Zbigniewom Rauom.

Poljska će nastaviti primati izbjeglice

State Department je ranije objavio da će državni sekretar razgovarati o sigurnosnoj i humanitarnoj pomoći te da će zahvaliti Poljskoj za dobrodošlicu ukrajinskim izbjeglicama. Ujedinjeni narodi su objavili da bi njihov broj do kraja vikenda mogao narasti na 1.5, sa sadašnjih 1.3 miliona ljudi.

Rau je rekao da će Poljska nastaviti primati izbjeglice neovisno o nacionalnosti, rasi i religiji. 

- Napad na Ukrajinu već je transformirao Evropu i njezin osjećaj sigurnosti - rekao je. 

Kazao je kako Poljska neće prihvatiti nikakvu promjenu teritorija do koje je došlo neprovociranom, ilegalnom agresijom. Rusija svoje djelovanje u Ukrajini naziva posebnom vojnom operacijom, a ne invazijom. Kao cilj navodi denacifikaciju i razoružavanje Ukrajine.

NATO pomaže Ukrajini vojnom pomoći

Blinken je u Poljsku stigao iz Brisela gdje se jučer sastao s ministrima vanjskih poslova NATO saveza, skupine G7 i Evropske unije kako bi raspravljali o djelovanju Zapada protiv ruske invazije kroz program strogih sankcija.

NATO članice pomažu Ukrajini vojnom pomoći koja velikim dijelom prolazi kroz Poljsku. No taj je savez odbacio ukrajinski zahtjev za zabranom leta iznad Ukrajine, kazavši kako bi to moglo dovesti do sukoba većih razmjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.