LEON PANETA

Bivši šef CIA-e upozorava: Jedna pogrešno usmjerena raketa dovoljna za eskalaciju rata

Ovo je vrlo opasan, odlučujući trenutak za svijet. Situacija je opasna jer je na ovom području ogromna koncentracija vojne moći, istakao je on

Leon Paneta. Twitter

E. Ć.

16.3.2022

Nekadašnji američki ministar odbrane i bivši šef CIA-e Leon Paneta (Panetta) u razgovoru za njemački "Der Spiegel" upozorio je da bi sukob s Rusijom mogao eskalirati, te da je "dovoljna jedna pogrešno usmjerena raketa".

- Ovo je vrlo opasan, odlučujući trenutak za svijet. Situacija je opasna jer je na ovom području ogromna koncentracija vojne moći. Tu su Rusi, tu su vojni sistemi stavljeni na raspolaganje Ukrajincima. A tu su i susjedna područja NATO-a, koja vojno ojačavaju SAD i druge članice saveza. 

To je puno vojne moći na jednom području. Svaka pogreška, svaka pogrešna procjena, pogrešan projektil mogao bi vrlo brzo eskalirati rat - ocijenio je Paneta.



Putin je tiranin

Inače, Paneta je bio šef kabineta Bijele kuće dok je predsjednik SAD bio Bil Klinton (Bill Clinton), a Barak Obama (Barack) ga je 2009. godine imenovao za šefa CIA-e. Kasnije je, od 2011. do 2013. godine, Paneta bio ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Paneta je rekao da je Putin tiranin.

- Moguće je da je spreman za eskalaciju, jer rat s ruske tačke gledišta ne ide baš dobro - poručio je.

Nije glup

No, Panetta kaže da Putina nikad nije smatrao glupim, i ne vjeruje da ga zanima samouništenje.

- Svaki njegov korak prema korištenju nuklearnog oružja mogao bi značiti kraj ne samo Putina, nego i Rusije, jer bi to najvjerovatnije rezultiralo američkom odmazdom - istakao je Paneta.

Bivši šef CIA-e je istakao kako je zadovoljan odgovorom Zapada i NATO saveznika s tim što je Rusija pod teškim sankcijama, najstrožijim do sada. 

Međutim, pod znak pitanja je stavio to jedinstvo i njegov opstanak u, kako je naveo, još težim danima koji dolaze idućih sedmica i mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.