RAZGOVOR TRAJAO 70 MINUTA

Makron zatražio od Putina da prekine opsadu Mariupolja

Makron, koji je u brojnim navratima razgovarao s Putinom, ponovio je pritužbe protiv višestrukih napada na civile i ruskog nepoštovanja ljudskih prava u Ukrajini

Emanuel Makron i Vladimir Putin. Twitter

E. Ć. / Fena

18.3.2022

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je zatražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine opsadu Mariupolja, omogući humanitarni pristup i naredi trenutni prekid vatre, saopćio je Makronov ured.

Makron je razgovarao s ruskim čelnikom putem telefona 70 minuta. Putin je ranije tokom dana razgovarao i s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz), koji je također insistirao na trenutnom prekidu vatre.

Makron, koji je u brojnim navratima razgovarao s Putinom, ponovio je pritužbe protiv višestrukih napada na civile i ruskog nepoštovanja ljudskih prava u Ukrajini, saopćila je predsjednčka Jelisejska palata.

Palata je saopćila da je Putin, sa svoje strane, za rat okrivio Ukrajinu.

Makron, koji predvodi kampanju obnove predsjedničkog mandata na aprilskim izborima, izjavio je tokom sastanka u gradskoj vijećnici neposredno prije telefonske konverzacije da razgovara s Putinom jer vjeruje da postoji put ka miru između ukrajinskog otpora, oštrih zapadnih sankcija i diplomatskog pritiska.

- Moramo učiniti sve da ga pronađemo - izjavio je francuski čelnik, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.