"SAMO DA RATA NE BUDE"

Stihovi legendarnog Balaševića u Ukrajini

Stihovi mog oca na još jednom ratištu. Nažalost, napisao je Aleksa Balašević

Ukrajinci s posterom Balaševića i stihovima pjesme. Instagram

E. Ć.

28.3.2022

Legendarni kantautor Đorđe Balašević je bio protiv rata u bivšoj Jugoslaviji. Uvijek je, kao poruku mira, pjevao pjesmu "Samo da rata ne bude".

Stihovi Balaševićeve pjesme stigli su do Ukrajine, gdje se tamošnji narod bori sa ruskom agresijom. Fotografiju Ukrajinaca kako drže Balaševićev plakat sa stihovima pjesme podijelio je njegov sin Aleksa.

- Stihovi mog oca na još jednom ratištu. Nažalost. U Ukrajini! Prevedeno: Samo da rata ne bude, ludila među ljudima. Nije ovo situacija kada je ponos na prvom ili drugom mjestu, ovo je nažalost situacija kada je ponos na posljednjem mjestu dok su molitva, pomoć i tuga na postolju. 

More poruka sam dobijao kada mi je otac otišao među zvijezde iz cijele istočne Evrope, onda sam se nadao da će nastaviti da mi pišu o njegovim ljubavnim pjesmama, da me pitaju da li je Boža Pub stvarno postojao ali… Bože pomozi.

Grupa kulturno-umjetničkog društva slovenske duše koju čine naša pravoslavna braća Ukrajinci, Bjelorusi i Rusi iz Istočne Ukrajine nam je poslala ovo uz naslov "Naša prosta duša slovenska" na ulicama Mirnograda, grada u Donjeckoj Oblasti gdje đavo pali svoja kandila, ali će mu Bog uskoro ugasiti… 

Nećemo se iznenaditi kada nam jave da jedan duh leti nad Krimom, Odesom i Karpatima i sije mir, kao što je sijao gdje god je išao… - napisao je Aleksa Balašević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.