SIMBOL ŽIVOTA I PLODNOSTI

Znate li zbog čega se za Uskrs jedu jaja?

Kršćani su prihvatili jaja kao simbol uskrsnuća Isusa Krista

E. Ć.

Tradicija jedenja jaja također ima i praktičnu funkciju

Foto: Agencije


Za Uskrs se jedu kuhana i ukrašena jaja, dok se, posebno djeca, raduju onima od čokolade. Međutim zbog čega se baš jede ova namirnica pitanje je koje mnoge zanima. Britanski "The Sun" donosi odgovor na to pitanje.

Jedenje čokolade za Uskrs vezano je s korizmom i kršćanskom historijom.

Tokom šest sedmica korizme, kršćani su se odrekli konzumacije svih životinjskih proizvoda, što je uključivalo sve mliječne proizvode i jaja. Današnja čokoladna jaja su zabavna kombinacija religijskog običaja i slatkiša koji djeca izuzetno vole. Uz poštovanje religijskog običaja, pronašli su način čime će se zasladiti, ali zašto baš jaja?

Jaja su bila simbol života i plodnosti. Kršćani su prihvatili jaja kao simbol uskrsnuća Isusa Krista. Isusovo uskrsnuće simbolizira se kroz ljusku jajeta, koja predstavlja grobnicu u kojoj je bio, dok pile koje izlazi iz ljuske predstavlja samog Isusa Krista koji je izašao iz grobnice.

Tradicija jedenja jaja također ima praktičnu funkciju. Kršćani su se odrekli svih životinjskih proizvoda, ali kokoši su i dalje nesle jaja. Stoga su ih ljudi kuhali i ukrašavali bojama te onda kasnije na Uskrs jeli - navodi "The Sun".

Više o temi Uskrs

NAJVEĆI KRŠĆANSKI BLAGDAN
Isusovo uskrsnuće: Kršćani danas slave Uskrs

Više o:

Uskrs Jaja Tradicija
NA VRH

Podijeli članak na