RASPRAVA SLJEDEĆE SEDMICE

Španija ide korak dalje: Mogli bi postati prva država u Evropi u kojoj će radnice imati pravo na menstrualno odsustvo

Predloženo je da radnice svaki mjesec imaju najmanje tri dana menstrualnog odsustva

Zakon kojim se tretira ovo pitanje razmatrat će se sljedeće sedmice. Ilustracija

H. J. I.

13.5.2022

Prva država u Evropi koja će radnicama svaki mjesec omogući menstrualno odsustvo mogla bi postati Španija. Zakon kojim se tretira ovo pitanje razmatrat će se sljedeće sedmice.

Vlada ove države očekuje da će zakonodavna vlast prihvatiti ovaj prijedlog za koji su naveli da je u svrhu zaštite reproduktivnog zdravlja žena.

Predloženo je da radnice svaki mjesec imaju najmanje tri dana menstrualnog odsustva. Postoji mogućnost da to minimalno bude i pet dana s obzirom na to o kakvom je zdravstvenom stanju je riječ.

Menstrualno odsustvo postoji u malom broju država, a među njima su Japan, Tajvan, Indonezije, Južna Koreja i Zambija. Prema podacima Španskog društva za ginekologiju i akušerstvo, dvije trećine žena tokom menstrualnog ciklusa ima bolove koji su poznati kao dismenoreja. Simptomi su akutna bol u stomaku, dijareja, glavobolja i groznica.

Menstrualno odsustvo s posla je prijedlog ljevičarske vlade. Pojedini strahuju da će ovo poslodavce obeshrabriti da zapošljavaju žene. Za Cristinu Antonanzas iz jednog od vodećih trgovačkih sindikata ovaj prijedlog predstavlja stigmatizaciju žena. Smatra da se ovo pitanje može riješiti na drugačiji način te je poručila da se žene na radnom mjestu moraju isto tretirati kao muškarci.

Međutim, ministrica ekonomije Nadia Calvino ne misli da je riječ o stigmatizaciji žena, prenosi Euronews.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.