PLAVA KRV

Upoznajte sljedeću generaciju evropskih kraljica

Ujedinjeno Kraljevstvo neće imati ženskog monarha barem tri generacije

Princeza Viktorija. AP

D. R.

4.1.2024

Posmatračima kraljevskih kuća može se to činiti kao neobičan koncept, jer su živjeli uz kraljicu kao britansku šeficu države više od 70 godina, ali Ujedinjeno Kraljevstvo neće imati ženskog monarha barem tri generacije.

Nakon vladavine kralja Čarlsa II (Charlesa) na redu su princ Vilijam (William) i princ Džordž (George). To je u potpunoj suprotnosti s četiri monarhije koje bi trebale imati kraljicu na prijestolju - Belgija, Nizozemska, Španija i Švedska. Ali ko su te buduće kraljice i za šta će se zalagati kao pripadnice generacije Z? Predstavio ih je "Vogue".

Princeza Katarina-Amalija od Nizozemske

Princeza Katarina-Amalija (Catharina-Amalia) nasljednica je nizozemskog prijestolja i najstarija je od tri kćeri kralja Vilema-Aleksandera (Willema-Alexandera) i kraljice Maksime (Maxime). Neobično, monarhiju u Nizozemskoj uglavnom su vodile žene. Tri kraljice vladale su zaredom od 1890. do 2013. godine, kada je Katarinin otac postao kralj.

Za razliku od svojih roditelja, koji su počinili pregršt žalosnih gafova (uključujući odlazak na odmor u Grčku tokom karantene zbog Covida), čini se da je Katarina-Amalija potpuna suprotnost. Primjer: odbila je svoje pravo na godišnju kraljevsku apanažu kad je navršila 18 godina, navodno zato što kao studentica (studira politiku, psihologiju, pravo i ekonomiju na Univerzitetu u Amsterdamu) nije "aktivna" kraljevska osoba, ali zapravo zato što se činilo pogrešnim tokom krize troškova života.

Slično kao i princ Villijam u Ujedinjenom Kraljevstvu, princeza želi imati normalno univerzitetsko iskustvo i živjela je u zajedničkom domu s drugim studentima sve dok joj kriminalna skupina nije zaprijetila otmicom. Pohađala je i državnu osnovnu školu, a čak je tokom ljetnih praznika radila u baru na plaži u Hagu.

Poput mnogih pripadnica generacije Z, iskreno je progovorila o mentalnom zdravlju, otkrivši da ponekad posjećuje terapeuta, a iako nije davala komentare o tome, bila je u središtu novog zakona koji jamči da bi se LGBTQIA+ članovi kraljevske porodice mogli udati za onog koga odaberu a da pritom ne izgube svoje pravo na prijestolje.

Princeza Elizabet od Belgije

Princeza Elizabet (Elizabeth) ući će u historiju kada se popne na prijestolje kao prva kraljica ove zemlje. Deceniju prije njenog rođenja primogenitura je promijenjena, kako bi se omogućilo žensko nasljeđivanje, a ona će biti prvi monarh koji će to koristiti. Da se to nije promijenilo, njen mlađi brat, princ Gabrijel, bio bi sljedeći kralj.

Ova 22-godišnjakinja je najstarija kćerka kralja Alberta II i kraljice Paole, a osim princa Gabrijela, ima i drugog mlađeg brata, princa Emanuela. Svoje formativne godine provela je u Briselu, a potom je pohađala "Hippie Hogwarts - UWC Atlantic College" u Velsu. Nakon završetka školovanja godinu je pohađala vojnu obuku na Kraljevskoj vojnoj akademiji u Briselu, slijedeći stope ostalih prijestolonasljednika. Sada studira na "Lincoln's Collegeu na Univerzitetu Oxford", gdje je članica veslačke ekipe.

Ona je samouvjereni javni govornik, nakon što je imala mnogo prakse: prvi govor održala je u dobi od devet godina, kada je otvorila dječiju bolnicu nazvanu njenim imenom. Također postaje sve prepoznatljivija po svojim modnim odabirima. Postoje izvještaji o efektu Elizabet u Belgiji, gdje njeni fanovi hrle kupiti ono što ona nosi, upoređujući je s princezom od Velsa.

Posljednjih godina Belgija se, kao i mnoge druge zapadne nacije, morala suočiti sa svojom kolonijalnom prošlošću. Kako će princeza odlučiti priznati i izviniti se za belgijsku kolonijalnu ulogu, ostaje da se vidi, ali bit će to od ključne važnosti za njenu reputaciju i kod kuće i na svjetskoj sceni.

Princeza Leonor od Španije

Svijet je prošlih sedmica zahvatila takozvana Leonormanija, nakon što je nasljednica španskog prijestolja navršila 18 godina. Najstarija od dviju kćerki kralja Felipea i kraljice Leticije, princeza Leonor brzo postaje nacionalna opsesija, što podrazumijeva detaljnu analizu svakog njenog modnog odabira (kao i potencijalnog dečka).

To je u suprotnosti s njenim pomno čuvanim djetinjstvom, tokom kojeg se vrlo malo pojavljivala u javnosti. Nakon pohađanja osnovne škole u Barceloni preselila se u Vels, kako bi završila obrazovanje na "UWC Atlantic" (istoj školi kao princeza Elizabeth od Belgije), gdje je diplomirala ove godine. Sada je upisala vojnu akademiju koja će trajati tri godine.

Princeza Leonor. Instagram

Uoči svog 18. rođendana dodijelila je svoje prve Nagrade princeze od Asturije, uspjevši djelovati neimpresionirano pri susretu s holivudskom ikonom Meril Strip (Meryl Streep) i japanskim piscem Harukijem Murakamijem.

Baš kao i njen otac, Leonor će se htjeti distancirati od finansijskih skandala svog djeda, bivšeg kralja Huana Karlosa (Juana Carlosa), koji su također uključivali njenu tetku i ujaka, a odvijali su se u stilu telenovela u Španiji tokom posljednje decenije. Umjesto toga, ugledat će se na svoju majku i baku, voljenu kraljicu Sofiju, čiju je eleganciju već očito naslijedila.

Što se tiče politike, jedan problem s kojim će se možda morati direktno suočiti jeste širenje katalonskog separatizma - protiv kojeg je njen otac istupio u javnosti 2020. godine, zbog čega je bio kritiziran.

Princeza Viktorija od Švedske (i princeza Estele)

Danas 46-godišnja princeza Viktorija (Victoria) još je jedna pripadnica kraljevske porodice u Evropi koja je imala koristi od modernizacije primogeniture. Naime, po rođenju je bila druga u redu za švedsko prijestolje, a promjenom ustavnih zakona preskočila je svog mlađeg brata, princa Karla Filipa (Carla Philipa). Bila je to kontroverzna odluka jer se njen otac, kralj Karl XVI Gustaf, usprotivio toj promjeni - ne zato što nije želio da ga naslijedi kćerka, već zbog svoje simpatije prema sinu, koji je iznenada lišen statusa prijestolonasljednika.

U Švedskoj monarh ima još manju ulogu u javnom životu nego u Velikoj Britaniji i kao takav kralj Karl XVI Gustaf uglavnom se držao podalje od svjetla reflektora. Viktorija je bila iskrenija o svom privatnom životu i otvoreno govorila o svojoj borbi s anoreksijom 90-ih godina. Govoreći o svom iskustvu 2002. godine, rekla je sljedeće: "Ja, Viktorija, nisam postojala. Činilo mi se da sve u mom životu i oko mene kontroliraju drugi. Jedina stvar koju sam mogla kontrolirati bila je hrana koju sam stavljala u sebe".

Poput princa Herija (Harryja), stala je u odbranu svog sadašnjeg supruga, bivšeg osobnog trenera Danijela Vesteringa (Daniela Westeringa), kada se njihova veza našla pod povećalom. Komentari u švedskoj štampi dovodili su u pitanje prikladnost njihove veze, pa je Viktorija istupila protiv toga.

Njihova 11-godišnja kći, princeza Estele, sljedeća je u redu za prijestolje nakon svoje majke. I ona je profitirala od promjene zakona, jer ima mlađeg brata, princa Oskara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.