OTVORENI RAZGOVORI

Finski predsjednik Putinu: Podnijet ćemo zahtjev za ulazak u NATO

Putin je svom finskom kolegi rekao da bi finsko odustajanje od neutralnosti i pridruživanje NATO-u bilo pogrešno, objavio je Kremlj

Z. K. / Reuters

Putin i Niinisto razgovarali putem telefona

Foto: Agencije


Finski predsjednik Sauli Niinisto nazvao je u subotu ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi mu rekao da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u u narednim danima, prenosi Reuters.

Ne postoje sigurnosne prijetnje

Niinisto je Putinu rekao da su nedavni potezi Rusije, poput invazije na Ukrajinu, "promijenili sigurnosno okruženje Finske", navodi se u saopćenju finskog predsjednika.

- Razgovor je bio izravan i otvoren, a vođen je bez zaoštravanja. Zaključeno je da je važno izbjegavati napetosti - kaže Niinisto.

Putin je svom finskom kolegi rekao da bi finsko odustajanje od neutralnosti i pridruživanje NATO-u bilo pogrešno, objavio je Kremlj.

Putin je rekao da ne postoje sigurnosne prijetnje Finskoj, dok bi se potencijalna promjena finske vanjske politike mogla negativno odraziti na bilateralne odnose s Rusijom. Moskva je razgovor opisala kao "iskrenu razmjenu mišljenja".

Rusija već dugo prijeti posljedicama

Kada je riječ o situaciji Ukrajini, Putin je, prema saopćenju iz Kremlja, informirao finskog kolegu da su pregovori s Kijevom "praktično prekinuti" i da ukrajinska strana "nije zainteresirana za ozbiljan i konstruktivan dijalog".

Rusija već dugo prijeti posljedicama ako se njeni susjedi pridruže NATO-u, zapadnom vojnom savezu osnovanom 1949. zbog prijetnje koju je predstavljao Sovjetski Savez.

Niinisto i finska premijerka Sanna Martin pozvali su u četvrtak na finsko pridruživanje NATO-u, a očekuje se da će slično postupiti i Švedska u idućih nekoliko dana.

Više o temi Sauli Niinisto

NA VRH

Podijeli članak na