ODLUKA NIJE DONESENA

Evropska unija bez dogovora oko embarga: "Taoci smo jedne članice, Rusija nas gleda"

Ovaj paket sankcija bit će usvojen i nafta će biti uključena, rekla je estonska visoka diplomatkinja Eva-Maria Limets

A. O.

Sa ranije održane sjednice

Foto: AGENCIJE


Ministri vanjskih poslova Evropske unije danas su pokušali pritisnuti Mađarsku da ukine svoj veto na predloženi naftni embargo Rusiji, dok Litva smatra da je blok "taoc jedne države članice".

Embargo koji je Evropska komisija predložila početkom maja bila bi najstroža sankcija do sada od početka invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara i uključuje izdvajanje europskih država koje su najviše ovisne o ruskoj nafti.

Ublažiti cijenu

Međutim, Mađarska, najbliži saveznik Moskve u EU-u, želi stotine miliona eura od EU-a kako bi ublažila cijenu odustajanja od ruske nafte. S druge strane, svih 27 država članica EU-a treba odobriti nastavak provedbe embarga. 

- Jedna država članica drži cijelu Uniju kao taoca. Moramo se složiti, ne možemo biti taoci - rekao je ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis.

Nekoliko ministara je izravno prozvalo Mađarsku po imenu, dok je Rumunija rekla da je na bloku da promijeni stav Budimpešte. Mađarski ministar vanjskih poslova Piter Szijarto (Peter Szijjarto) prošle je srijede napisao na Facebooku da se rješenje ne nazire.

Kazao je kako je vladi premijera Viktora Orbana potrebno "stotine miliona dolara" za mađarske rafinerije, povećanje kapaciteta naftovoda u Hrvatskoj i kompenzaciju za mađarsku privredu.

Naftni embargo

Ipak, ministri EU-a, od Austrije do Estonije, smatraju da će i dalje postojati naftni embargo, čak i ako bi se trebalo dulje čekati na postizanje dogovora.

- Ovaj paket sankcija bit će usvojen i nafta će biti uključena - rekla je estonska visoka diplomatkinja Eva-Maria Limets (Liimets).

To je stav koji su ponovili i drugi, uključujući Luksemburg i Rumunjsku, a prijedlog Komisije je podržala i Španjolska. Embargo na naftu, koji su već nametnule SAD i Velika Britanija te koji bi uslijedio nakon pet krugova ranijih sankcija EU-a, smatra se najboljim načinom da se smanji ruski prihod za svoj rat u Ukrajini.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) prošle sedmice je nagovijestio da bi na sastanku u ponedjeljak trebalo doći do rješenja situacije.

Neki diplomati sada ističu sastanak na vrhu od 30. do 31. maja kao trenutak za dogovor o postupnoj zabrani ruske nafte, vjerojatno tokom šest mjeseci, uz duže prijelazno razdoblje za Mađarsku, Slovačku i Češku.

Više o temi Ursula von der Leyen

NA VRH

Podijeli članak na