PREDSJEDNIK SAD

Džo Bajden u posjeti Japanu i Južnoj Koreji

Bajden odlazi na petodnevno putovanje, nakon što je nekoliko mjeseci proveo koordinirajući sa saveznicima kako bi kaznili Rusiju za njezinu invaziju na Ukrajinu

A. Č. / Fena

Bajden će posjetit Japan i Južnu Koreju

Foto: Agencije


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) posjetit će Japan i Južnu Koreju na svom prvom azijskom putovanju kao predsjednik SAD-a, noseći jasnu poruku Kini da ne pokušava ono što je Rusija učinila u Ukrajini nigdje u Aziji, a pogotovo ne na Tajvanu.

Bajden odlazi na petodnevno putovanje, nakon što je nekoliko mjeseci proveo koordinirajući sa saveznicima kako bi kaznili Rusiju za njezinu invaziju na Ukrajinu, koju Moskva naziva "specijalnom operacijom", javlja Reuters.

Opsežne sankcije

Bajden će se sastati s novim južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk-yeolom u Seulu i japanskim premijerom Fumiom Kishidom u Tokiju, čelnicima koji dijele zabrinutost oko Sjeverne Koreje i Kine i željni su graditi saveze i saradnju s Vašingtonom.

- U svojoj srži ovo putovanje se odnosi na izgradnju mreže saveza u istočnoj Aziji, djelomično radi suprotstavljanja bilo kakvim kineskim akcijama protiv Tajvana - rekao je Evan Medeiros, stručnjak za Aziju u administraciji Baracka Obame.

Opsežne sankcije koje je Bajden vodio protiv Rusije ne bi bile tako jednostavne protiv Pekinga. Kina je najveći trgovinski partner Južne Koreje i najveći izvor robe koju Japan uvozi, u svakom slučaju poprilično nadmašujući Sjedinjene Države, koje se nalaze na drugom mjestu.

Kako da se suprotstavi Pekingu

Bajdenova administracija nije iznijela plan kako da se suprotstavi Pekingu ako krene da ponovo preuzme Tajvan, čak iako američke obavještajne službe vide da su pripreme za to u toku.

Slično tome, malo je javne strategije za suprotstavljanje pekinškoj politici zabrane širenja koronavirusa za koju neki ekonomisti vjeruju da bi mogla izazvati globalnu recesiju.

Čak i uz te nedostatke, podrška Vašingtonu iz Seula i Tokija jača je nego u novijoj historiji.

NA VRH

Podijeli članak na