NJEMAČKI PARLAMENT

Bundestag ukinuo povlastice bivšem kancelaru Šrederu zbog veza s Rusijom

Ukidanje privilegija uslijedilo je nakon što su stranke vladajuće koalicije, među kojima je i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) kojoj je Šreder godinama bio predsjednik, u odboru podnijele zahtjev

Bundestag ukinuo povlastice bivšem kancelaru Gerhardu Šrederu zbog bliskosti s Putinom. AFP

S. S. / Hina

19.5.2022

Njemački parlament Bundestag ukinuo je dio povlastica koje Gerhard Šreder (Schroeder) uživa kao bivši kancelar, javljaju danas njemački mediji kada je i Evropski parlament pozvao na sankcije protiv bivšeg šefa njemačke vlade.

Članovi Odbora za budžet njemačkog parlamenta ukinuli su finansiranje ureda s osobljem na koje Gerhard Šreder ima pravo kao bivši kancelar. Osoblje koje je do sada stajalo na raspolaganju bit će premješteno na druga radna mjesta. Ukidanje privilegija uslijedilo je nakon što su stranke vladajuće koalicije, među kojima je i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) kojoj je Šreder godinama bio predsjednik, u odboru podnijele zahtjev.

Štitio Putina

Gerhard Šreder i dalje ima pravo na povlaštenu "plaću u mirovini" i ličnu zaštitu.

Demohrišćanski zastupnički klub je bivšem kancelaru, zbog njegovih i dalje prisnih veza s režimom Vladimira Putina, htio oduzeti i ove povlastice. Tzv. plaća u penziji iznosi 35 posto aktuelne plaće kancelara, što u ovom slučaju iznosi 8300 eura mjesečno. Uz to Šreder prima naknadu za vrijeme provedeno u vladi Donje Saske i kao zastupnik Bundestaga.

Šreder, koji je kancelarsku dužnost obavljao od 1998. do 2005., posljednjih mjeseci nalazi se na udaru kritika šire njemačke javnosti zbog toga što je i nakon napada Rusije na Ukrajinu štitio postupke Vladimira Putina s kojim gaji prisno prijateljstvo.

Evropski parlament pozvao na sankcije

Šreder se godinama nalazi u vrhu ruske energetske industrije te je kao član uprave Rosnefta, prema pisanjima njemačkih medija, primao godišnju plaću od šest miliona eura.

Evropski parlament pozvao je danas na sankcije protiv Šredera zbog njegovog poslovanja i političkih veza s Rusijom.

Potez Evropskog parlamenta je vipe simboličan jer moć uvođenja sankcija ima Evropsko vijeće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.