UKRAJINA

Zelenski dao važnu funkciju Ševčenku: Sada ima novu misiju

Ševčenko je rekao da je dugo godina predstavljao Ukrajinu u fudbalskom svijetu, a sada mu je prioritet da pomogne njegovoj zemlji koja je razorena ratom

Volodimir Zelenski i Andrij Ševčenko. Twitter

E. Ć.

20.5.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) imenovao je Andrija Ševčenka (Andriy Shevchenko), fudbalsku legendu iz Ukrajine, za ambasadora Fondacije za obnovu i razvoj Ukrajine.

Zelenski je rekao da je Ševčenko svojim radom i sportskim uspjesima stekao ogromno povjerenje na međunarodnoj sceni.

Sada ima novu misiju, ispričati svijetu o događajima u Ukrajini i iskoristiti svoj utjecaj za podizanje međunarodne pomoći. Siguran sam da ćete uspjeti - poručio je Zelenski.

Ševčenko je istakao da je putovao iz Londona u Kijev da bi lično upoznao Zelenskog. Kazao je da je dugo godina predstavljao Ukrajinu u fudbalskom svijetu, a sada mu je prioritet da pomogne njegovoj zemlji koja je razorena ratom.

Legendarni Ševčenko je u svojoj karijeri igrao za Dinamo Kijev, Milan i Čelzi, a za reprezentaciju Ukrajine zabilježio je 111 nastupa na kojima je postigao 48 golova. U dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio je nacionalni tim Ukrajine, a imao je i jedan kratak mandat na klupi italijanske Đenove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.