PREMIJER VELIKE BRITANIJE

Džonson napisao pismo ukrajinskoj djeci: Niste sami

Mnogi od vas su vidjeli ili doživjeli nešto čemu ne bi trebalo svjedočiti nijedno dijete, navodi se u pismu

Boris Džonson. AGENCIJE

A. O.

23.5.2022

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Boris Johnson) napisao je pismo ukrajinskoj djeci, naglasivši kako su ona uzor drugima i da ih UK nikada neće zaboraviti.

Napisao je da bi, da nije takva situacija, ona sada nakon škole izlazila s prijateljima, igrala nogomet i uživala u bezbrižnom životu.

- Ali, ovo je za vas posebna godina - naveo je Džonson.



Pismo koje je uputio Boris Džonson djeci iz Ukrajine. AGENCIJE

Putovanje u Kijev

U pismu spominje njegovo putovanje u Kijev gdje se u aprilu sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, kada je pohvalio odlučno vodstvo i veliko herojstvo ukrajinskog predsjednika.

Poručio je djeci Ukrajine da trebaju biti neizmjerno ponosna na svoju zemlju, svoje roditelje, svoje obitelji i svoje vojnike, a najviše na sebe.

- Mnogi od vas su vidjeli ili doživjeli nešto čemu ne bi trebalo svjedočiti nijedno dijete. Ipak, svaki dan nas učite što znači biti jak i dostojanstven, visoko držati glavu čak i u najtežim trenucima. Ne mogu se sjetiti boljeg uzora za djecu i odrasle - napisao je britanski premijer, a prenosi Sky News.

Prema UNICEF-u, do sada je iz Ukrajine pobjeglo dva milijuna djece, od kojih je više od polovice stiglo u Poljsku.


Crtaju zastavu

- Niste sami. Možda ste odvojeni od svojih prijatelja kod kuće, ali imate milione drugih širom svijeta. Ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu imamo ukrajinske zastave na našim domovima, kancelarijama, crkava, trgovinama i igralištima. Čak je i na mome krovu u Dauning Stritu (Downing Streetu), gdje su prozori ispunjeni suncokretima koje su nacrtala britanska djeca - napisao je Džonson.

Dodaje da mlada britanska djeca crtaju zastavu Ukrajine u učionicama i prave plavo-žute narukvice u znak podrške vašoj zemlji. 

- Vjerujem, kao i vaš predsjednik, da će Ukrajina pobijediti u ovom ratu. Nadam se svim srcem da ćete se jednog dana uskoro moći slobodno vratiti svojim domovima, svojim školama, svojim obiteljima. I šta god da se dogodi, koliko god dugo trajalo, mi vas u Ujedinjenom Kraljevstvu nikada nećemo zaboraviti i uvijek ćemo vas s ponosom zvati svojim prijateljima - zaključuje britanski premijer u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.