VILIJAM BERNS

Direktor CIA-e o Putinu: Mislim da je u stanju uma u kojem ne vjeruje da si može priuštiti gubitak

On je rekao da je Putin oličenje posebne ruske kombinacije kvaliteta, koja sadrži razdražljivost, nadraženost, uvrijeđenost i nesigurnost

Vilijam Berns i Vladimir Putin. Avaz

E. Ć.

30.5.2022

Direktor CIA-e Vilijam Berns (William Burns) komentarisao je ruskog predsjednika Vladimira Putina za kojeg je rekao da je "apostol osvete".

Berns je rekao da je Putin oličenje posebne ruske kombinacije kvaliteta, koja sadrži razdražljivost, nadraženost, uvrijeđenost i nesigurnost. 


Berns godinama pratio Putina

Umjesto da odustane od svoje invazije na Ukrajinu, Putin će se vjerojatno udvostručiti, nedavno je predvidio Berns.

- Mislim da je u stanju uma u kojem ne vjeruje da si može priuštiti gubitak - ističe Berns.

Doduše, samo zbog vodeće američke špijunske agencije, svaka riječ koju Burns javno izgovori o Putinu privući će pažnju. No, 66-godišnjak je također bio dugogodišnji diplomat od karijere čiji životopis uključuje dvije turneje po Rusiji, uključujući i službu tamošnjeg ambasadora SAD-a od 2005. do 2008. godine. Berns je pratio Putina dugi niz godina, a malo ko, ako uopće ima, ljudi u američkoj vladi je imao osobnije iskustvo s ruskim predsjednikom, piše Politico.

Berns je naveo da Rusija nije bila na listi prioriteta CIA-e, ali da se to promijenilo u posljednjim mjesecima 2021. godine, kada je Putin duž ruske granice s Ukrajinom počeo skupljati vojnike u brojkama i načinima koji su uznemirili američke dužnosnike.


Bajden slao Bernsa s porukom za Kremlj

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) poslao je Bernsa prošle jeseni u Moskvu, da prenese poruku da će Moskva platiti cijenu u slučaju invazije.

Direktor CIA-e vratio u Vašington bez previše dobrih vijesti za predsjednika i ostatak administracije. Kako je bivši visoki dužnosnik rekao, Berns je po povratku iz Moskve bio krajnje realističan oko toga šta bi se moglo dogoditi.

Berns je kasnije objasnio da je telefonski razgovarao s Putinom i da tada nije imao osjećaj da će ruski predsjednik donio nepovratnu odluku o napadu na Ukrajinu.

- S godinama sam naučio da nikada ne podcjenjujem Putinovu nemilosrdnu odlučnost, posebno u vezi s Ukrajinom - rekao je Berns.

Bivši direktor CIA-e je rekao kako "Putin dugo vjeruje da Ukrajina nije prava zemlja". Također, naglasio je da neuspjeh nije nešto što Putin lako prihvata, piše, između ostalog, Politico.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.