ALBANSKI PREMIJER

Albanija preuzela predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a, Rama: Svijet je u previranju

I dalje svjedočimo neopisivim zvjerstvima u više od pedeset sukoba širom svijeta, rekao je

S. S. / AA

Edi Rama: I dalje svjedočimo neopisivim zvjerstvima u više od pedeset sukoba širom svijeta

Foto: AGENCIJE


Demokratija i ljudska prava u različitim dijelovima svijeta podvrgnuti su ozbiljnom testiranju, izjavio je premijer Albanije Edi Rama povodom jednomjesečnog predsjedavanja te zemlje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) koje počinje u srijedu, javlja Anadolu Agency (AA).

U videoporuci koju je objavila Vlada Albanije, Rama je naglasio da nema veće vrijednosti koje UN treba promicati od pravde i vladavine prava. Prema njegovim riječima, Albanija to promoviše na nacionalnom nivou i štiti na međunarodnom planu.

Evropska sigurnost

On je naveo da je svijet u previranju i da "i dalje svjedočimo neopisivim zvjerstvima u više od pedeset sukoba širom svijeta".

- Prošlo je mnogo vremena otkako smo vidjeli masovna kršenja ljudskih prava, od Darfura do Mijanmara, od Afganistana do Sirije, a međunarodna zajednica se bori da počinioce teških zločina privede pravdi. U Evropi, ožiljci ratova nakon raspada Jugoslavije, još uvijek su otvoreni, pogotovo na Kosovu. Činimo sve što možemo da idemo naprijed bez zaboravljanja prošlosti, obavezujući se da ćemo izgraditi zajedničku budućnost u miru - rekao je Rama.

Rama je dodao da je ruski rat u Ukrajini doveo u pitanje evropsku sigurnost i uzdrmao svjetski poredak zasnovan na pravilima.

- Potrebno je hitno djelovati, sada, za spas bezbrojnih žrtava besmislenih sukoba, ali i za sve nas, za ono u šta vjerujemo, za ono što nas okuplja, kako bismo poštovali zakon, zaštitili multilateralno djelovanje - poručio je.

Pravda i mir

Dodao je da pravda i mir idu ruku pod ruku i da Albanija ostaje u potpunosti posvećena tim principima.

- Imamo privilegiju da damo glas našim uvjerenjima i vodićemo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sa svom voljom i strašću zarad onog u šta snažno vjerujemo - rekao je Rama.

Albanija će od 1. juna do kraja mjeseca predsjedavati Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), nepunih godinu dana nakon što je izabrana za nestalnu članicu najvišeg tijela UN-a.

Ta zemlja je postala članica UN-a 14. decembra 1955. godine, a nakon 66 godina članstva, 11. juna prošle godine je prvi put izglasana za jednu od 15 nestalnih članica Vijeća sigurnosti.

Mandat joj je počeo 1. januara ove godine, a ističe 31. decembra 2023.

Više o temi Albanija

NA VRH

Podijeli članak na