BIVŠI PREMIJER RUSIJE

Kasjanov: Tri dana prije početka invazije sam shvatio šta se dešava, padne li Ukrajina baltičke zemlje su sljedeće

Dodao je da smatra da bi rat mogao potrajati i do dvije godine, međutim ne isključuje opciju da bi Rusija jednog dana ponovo mogla krenuti "demokratskim putem"

Mihail Kasjanov i Vladimir Putin. Twitter

E. Ć.

13.6.2022

Prvi premijer Vladimira Putina Mihail Kasjanov (Mikhail Kasyanov) u intervjuu za AFP je rekao da nije mogao ni zamisliti da će predsjednik Rusije krenuti u invaziju na Ukrajinu.

Kasjanov, koji je bio premijer od 2000. do 2004., kazao je da je Putin kojeg je on poznavao bio drugačiji. Dodao je da smatra da bi rat mogao potrajati i do dvije godine, međutim ne isključuje opciju da bi Rusija jednog dana ponovo mogla krenuti "demokratskim putem".

U intervjuu za AFP je otkrio da je shvatio šta će se desiti tri dana prije invazije koja je započela 24. februara, kada je Putin sazvao sve članove svog Vijeća sigurnosti na "dobro iscenirani sastanak koji je prenosila televizija".

- Poznajem te ljude i gledajući ih, vidio sam da Putin više nije bio isti. Ne medicinski, već politički - rekao je Kasjanov.

Njega je 2004. godine smijenio Putin nakon čega se pridružio opoziciji i postao jedan od najvećih kritičara Kremlja. Dodao je da je napustio Rusiju zbog svog protivljenja ruskoj ofanzivi u Ukrajini, ali je odbio da kaže AFP-u u kojoj se zemlji nalazi, navodeći sigurnosne razloge.

Kasjanov je rekao da je Putin nakon dolaska na vlast 2000. godine kreirao sistem koji je zasnovan na nekažnjivosti i strahu. Istakao je da smatra kako se Rusija, u slučaju da osvoji Ukrajinu, ne bi tu zaustavila, već bi nastavila dalje, upozoravajući na mogući napad na baltičke zemlje.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.