PROŠIRENJE

Nizozemska podržala kandidature Albanije i Sjeverne Makedonije za članstvo u EU

Jedino se Bugarska još uvijek ne slaže

Nizozemska nakon višegodišnjeg protivljenja promijenila stav. Agencije

A. Č.

13.6.2022

Nizozemska je, nakon višegodišnjeg protivljenja, podržala kandidature Albanije i Sjeverne Makedonije za članstvo u Evropskoj uniji.

Premijer Mark Rute podržao je kandidature ove dvije balkanske zemlje, iako je od 2018. godine odbijao da podrži Albaniju i Sjevernu Makedoniju na njihovom evropskom putu.


Albanija svoj evropski put zvanično započela 2014.

Kabinet Rutea i koalicione stranke također su naklonjene ulasku ove dvije balkanske zemlje u EU, a Albanija i Sjeverna Makedonija uskoro počinju pregovore o pristupanju bloku.

Podsjetimo, Sjeverna Makedonija je 2005. godine dobila status kandidata za ulazak u EU, dok je Albanija svoj evropski put zvanično započela 2014. godine.

Evropski parlament je u maju pozvao Evropsko vijeće da započne pregovore u svjetlu “geostrateškog konteksta rata u Ukrajini”.


Gotovo sve zemlje EU su za

Ovo je oštro odstupanje od Ruteovog stava iz 2018. godine, kada je rekao da će članstvo dvije zemlje u EU “oslabiti cijelu EU”. Premijer se tada posebno usprotivio korupciji i niskoj slobodi štampe u balkanskim zemljama. Godinu dana kasnije, Nizozemska se pridružila Francuskoj i Danskoj u blokiranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Ovog puta, međutim, gotovo sve zemlje EU su za, a Rute putuje Evropom kako bi prikupio podršku za početak pregovora o pristupanju. Jedino se Bugarska još uvijek ne slaže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.