PRAZNIČNA ATMOSFERA

Muslimani u SAD obilježavaju Kurban-bajram

Muslimanski vjernici okupili su se u Diyanet centru Amerike, jednoj od najvećih džamija u Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi obavili bajram-namaz

Prošlogodišnja fotografija s bajram-namaza u Merilendu. Andolija

N. Aj. / Anadolija

9.7.2022

Brojni muslimani u Merilendu i Vašingtonu u subotu su u prazničnoj atmosferi dočekali Kurban-bajram, javlja Anadolu Agency Agency (AA).

Muslimanski vjernici okupili su se u Diyanet centru Amerike (DCA), jednoj od najvećih džamija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kako bi obavili bajram-namaz.

Uprkos kišnom vremenu, brojni muslimani su došli u džamiju kako bi obavili molitvu.


Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram zato što se ovih dana obavlja hodočašće u svetom gradu Meki. Jedan je od pet stubova islama i svaki musliman koji je finansijski i fizički sposoban mora učestvovati u hodočašću bar jednom u životu, a da pri tome ne dovede u pitanje opstanak i normalan život svoje porodice.

Za Kurban-bajram se veže još jedan bitan obred, a to je kurban ili mesna žrtva koja se poklanja komšijama i siromašnima, po čemu i sam blagdan nosi ime. Sama simbolika Kurban-bajrama temelji se na žrtvi i bogobojaznosti. Kurban-bajram traje četiri dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.