PREDSJEDNIK SAD

Bajden čestitao Kurban-bajram: Sve hadžije u ihramima su jednaki, na sličnoj ideji izgrađena je naša nacija

Neka duh Kurban-bajrama donese radost, mir i jedinstvo u vaša srca i domove, poručio je Bajden

Džo Bajden. AP

Anadolija

28.6.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) čestitao je muslimanima Kurban-bajram, javlja Anadolija.

Bajden je objavio dugu bajramsku poruku za muslimane koji žive kako u SAD tako i u različitim dijelovima svijeta.

Najljepše želje

Bajden, koji je sa suprugom Džil (Jill) prenio najljepše želje svima koji obilježavaju Kurban-bajram, navodeći kako "ovaj blagdan označava odanost poslanika Ibrahima i njegove porodice Allahu", te kako je on vrijeme kada se prisjećamo važnosti samopožrtvovnosti i čovjekoljublja.

Bajden je napomenuo da će se čelnici muslimanske zajednice po prvi put ove godine okupiti na proslavi Kurban-bajrama u Bijeloj kući, gdje će im domaćini biti potpredsjednica Kamala Heris (Harris) i njen suprug, te izrazio da su ponosni što mogu ugostiti milione muslimana koji obogaćuju kulturno tkivo SAD i doprinose društvu.

- Njihova prisutnost jača našu predanost različitosti, uključenosti i slobodi vjere - poručio je Bajden.

Podsjetio na važnost hadža

U svojoj poruci Bajden je podsjetio također kako je ovo i vrijeme hadža, te na važnost samog hadža za muslimane.

- Hadž okuplja ljude sa svih kontinenata i kutaka svijeta, koji ostavljaju svoje svjetovne posjede i nose jednostavnu, bijelu ihramsku odjeću u duhu jednakosti. Ova je ideja slična onima na kojima je izgrađena naša nacija - da smo svi stvoreni jednaki i da imamo pravo na život, slobodu i potragu za srećom - poručio je Bajden i dodao:

- Neka duh Kurban-bajrama donese radost, mir i jedinstvo u vaša srca i domove. Radujemo se što ćemo poželjeti dobrodošlicu kući našim američkim muslimanskim hodočasnicima koji su stekli titulu "hadžija". Njima i muslimanima širom svijeta želimo radosne i mirne praznike. Bajram mubarak!

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) također je čestitao muslimanskom svijetu Kurban-bajram i prenio najbolje želje muslimanima koji idu na hadž.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.