BIJELA KUĆA

Džo i Džil Bajden dočekali prvu damu Ukrajine

Dvije prve dame i delegacije dviju zemalja poslije su sjeli na razgovor u Plavoj sobi

Džil Bajden, Olena Zelenska i Džo Bajden. Agencije

H. J. I.

19.7.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), s cvijećem u ruci, i prva dama Džil Bajden (Jill Biden) dočekali su danas u Bijeloj kući prvu damu Ukrajine Olenu Zelensku, u posjetu uoči njezina sutrašnjeg obraćanja Kongresu.

Supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zagrlila je Džil Bajden i primila cvijeće od predsjednika, koji je dočekao njezino vozilo ispred Bijele kuće.

Dvije prve dame i delegacije dviju zemalja poslije su sjeli na razgovor u Plavoj sobi Bijele kuće.

Džil Bajden u maju je iznenada otišla u Ukrajinu, na koju je Rusija izvršila invaziju 24. februara, posjetivši prvu damu i školu u kojoj su bili smješteni raseljeni Ukrajinci.

Rusija svoje djelovanje u Ukrajini zove "specijalnom vojnom operacijom" kojom osigurava svoju sigurnost. 

- Kad sam se vratila, jedna od stvari koje sam rekla je da ne možete otići u ratnu zonu i vratiti se, a ne osjećati tugu i patnju ljudi - rekla je Džil Bajden na početku njihova sastanka.

Rekla je da je razgovarala sa svojim timom da se pomogne u rješavanju problema mentalnog zdravlja i pruži podrška za majke i djecu koji su pretrpjeli zločine. Zelenska bi se u srijedu trebala obratiti američkom Kongresu, najavila je predsjednica Zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.