TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan otvorio 5. Igre islamske solidarnosti

Igre će trajati do 18. avgusta uz učešće više od 4.000 sportista iz 56 zemalja

5. Igre islamske solidarnosti koje se održavaju u centralnoj turskoj provinciji Konyi. Anadolija

A. Č. / Anadolija

9.8.2022

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) otvorio je 5. Igre islamske solidarnosti koje se održavaju u centralnoj turskoj provinciji Konyi, javlja Anadolija.

- Započinjem sportske aktivnosti 5. Igara islamske solidarnosti. Čestitam svima koji su tome doprinijeli u moje i u ime moje nacije. Sretno - rekao je Erdoan na ceremoniji otvaranja.

Igre će trajati do 18. augusta uz učešće više od 4.000 sportista iz 56 zemalja.

Jačanje interkulturalnog dijaloga

Govoreći na ceremoniji otvaranja, Hissein Brahim Taha, generalni sekretar Organizacije islamske saradnje, zahvalio je Turske na organizaciji događaja.

Taha je rekao da je važno da se islamske zemlje udruže u takve organizacije koje omogućavaju jačanje interkulturalnog dijaloga.

Ministar sporta Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Turki Al-Faisal, koji je i čelnik Unije arapskih nacionalnih olimpijskih komiteta, pozdravio je organizaciju i zahvalio Erdoanu i turskom narodu na realizaciji.

Razvoj bratstva između zemalja

Turski ministar omladine i sporta Mehmet Muharrem Kasapoglu rekao je da će Konya biti domaćin "sportskog festivala" na kojem će biti predstavljeni sport i bratstvo.

Kasapoglu je dodao da međunarodne sportske aktivnosti doprinose razvoju bratstva između zemalja.

U međuvremenu, na marginama događaja, Erdoan je razgovarao sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim koji je također bio prisutan u Konyi.

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali i premijer Albanije Edi Rama, palestinski premijer Muhammed Shtayyeh te premijer Alžira Eymen bin Abdurrahman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.