RIM

Ivan Pavao I., poznat kao "nasmiješeni Papa", proglašen blaženim

Velika tapiserija s likom Ivana Pavla I., izvješena na Bazilici sv. Petra bila je svečano otkrivena tokom ceremonije

Papa Franjo: Proglasio papu Ivana Pavla I. blaženim. Agencije

A. Č.

4.9.2022

Ivan Pavao I., poznat i kao "nasmiješeni Papa" i poglavar s jednim od najkraćih pontifikata u povijesti Katoličke Crkve, samo 33 dana do smrti 1978., proglašen je danas blaženikom u Rimu.

Unatoč kiši i grmljavini, hiljade vjernika, a među njima i talijanski predsjednik Sergio Mattarella, pratile su na Trgu sv. Petra u Rimu misu beatifikacije, koja je korak do kanonizacije pape Ivana Pavla I.

Velika tapiserija s likom Ivana Pavla I., izvješena na Bazilici sv. Petra bila je svečano otkrivena tokom ceremonije.

- Osmijehom je papa Luciani uspio prenijeti dobrotu Gospodinovu. S njime je lice Crkve radosno, smireno, nasmiješeno, ono nikada ne zatvara vrata niti otvrdnjuje srca, ne žali se i ne hrani gorčinom, nije ljutito niti netrpeljivo, nije agresivno, ne pati nostalgično za prošlošću", rekao je papa Franjo u svojoj homiliji.

Posljednji talijanski papa, Albino Luciani, bio je popularan i blizak narodu, a naslijedio je Ivana Pavla VI. u kolovozu 1978., u dobi od 65 godina, no umro je 33 dana i šest sati poslije od infarkta.

Ranih jutarnjih sati tog 29. rujna 1978., redovnica je otkrila njegovo beživotno tijelo s naočalama na nosu i nekoliko otipkanih stranica u rukama. Nikakva obdukcija nije bila obavljena kako bi se utvrdio uzrok smrti.

No smrt pape Ivana Pavla I. izazvala je brojna nagađanja. Neki smatraju da se radilo o samoubojstvu jer se činilo da je oklijevao preuzeti dužnost.

Nagađalo se i da su Ivana Pavla I. ubili njegovi protivnici, odnosno protivnici reformi Crkve za koje se on navodno zalagao, posebno onih koje se tiču vatikanske banke.

Te su teorije mnogi odbacili, a biograf Christophe Henning je kazao kako uzrok tim glasinama može jednostavno biti iznenadna priroda Papine smrti, u kombinaciji s činjenicom da je u to vrijeme Vatikan imao "pogubnu komunikaciju" s javnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.