VIDEO PORUKA

Papa Franjo se vratio u Rim: Obraćanje mladim Rusima naljutilo Ukrajince

Ruska kultura je kultura velike ljepote i dubine i politički problemi je ne poništavaju, rekao je papa Franjo

Papa Franjo završio posjetu Mongoliji. Vatican News

Z. K.

4.9.2023

Nakon apostolskog putovanja u Mongoliju papa Franjo vratio se u ponedjeljak u Rim. On je iz Mongolije, koja ima sićušnu katoličku zajednicu, uputio poruku Kini, a pri povratku objasnio je i svoje obraćanje mladim Rusima koje je razljutilo Ukrajince.

Dva cilja

Papin avion sletio je nešto iza 16 sati u rimski aerodrom čime je 86. godišnji Franjo završio putovanje u Mongoliju i priznao novinarima da je teško u njegovoj dobi putovati s jednog kraja svijeta na drugi.

- Draga braćo i sestre Mongolije, zahvaljujem na daru prijateljstva koji sam od vas primio. Bayarlalaa! (hvala na mongolskom jeziku) - napisao je na društvenoj mreži X (bivši Twitter) odmah nakon polijetanja.

Posjetom Mongoliji, smještenoj između Kine i Rusije, papa Franjo je težio ostvariti dva cilja dotaknuti udaljenu regiju u kojoj djeluje malena katolička zajednica te iskoristiti prigodu da pošalje poruku susjednoj Kini kako bi ojačao veze s Pekingom s kojim Sveta Stolica nema diplomatske odnose.

U nedjelju je Papa ponovio svoju poruku Kini i pritom nije je izravno imenovao: “Vlade i svjetovne institucije nemaju razloga strahovati od evangelizacije Crkve jer ona nema političku agendu”.

U avionu na povratku u Rim Papa je prema običaju razgovarao s novinarima i ocijenio da su odnosi Vatikana i Pekinga “vrlo ugledni”, no treba učiniti više.

- Jako se divim kineskom narodu. No moramo učiniti više s vjerskog aspekta kako bismo se bolje razumjeli, kako kineski građani ne bi mislili da Crkva ne poštuje njihovu kulturu, njihove vrijednosti, da Crkva ovisi o stranoj sili - rekao je.

Kineska vlada oprezna je prema svakoj organizaciji, posebno vjerskoj, koja bi mogla dovesti u pitanje njen autoritet. Vjerske slobode u Mongoliji u kontrastu sa stanjem u susjednoj Kini gdje su one kontrolirane.

Tri miliona stanovnika

Nekadašnji satelit Sovjetskog Saveza, Mongolija je demokratija od 1992. godine. Većinski budistička zemlja ima jednu od najmanjih katoličkih zajednica na svijetu 1.400 vjernika od kojih je 25 svećenika u zemlji od tri miliona stanovnika.

Mongolija ovisi o Rusiji za uvoz energenata, a o Kini za izvoz svojih sirovina, prvenstveno ugljena. Odabravši neutralnost u odnosu na moćne susjede, Mongolija nastoji održati ravnotežu i zato jača odnose s drugim nacijama, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Japan i Južna Koreja.

U razgovoru s novinama Papa je objasnio da je svojim govorom mladim Rusima koji je izazvao negativne reakcije želio odati počast ruskoj kulturi. U video obraćanju mladim katolicima okupljenima u crkvi u Sankt Peterburgu 25. avgusta, Papa je rekao da su nasljednici “velike Rusije, velikih svetaca, kraljeva, Petra Velikog, Katarine II., ruskog naroda velike kulture i velikog humanizma”.

Portparol ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko ocijenio je da je Papin izbor riječi bio jako nesretan i optužio ga da širi imperijalističku propagandu Moskve.

- Nisam mislio na imperijalizam kada sam to rekao, govorio sam o kulturi - rekao je Papa u avionu.

Mračne godine

Novinarima koji su bili u njegovoj pratnji naglasio je da je njegova poruka bila da mladi Rusi trebaju “prihvatiti svoje nasljeđe”.

- Ruska kultura je kultura velike ljepote i dubine i politički problemi je ne poništavaju. Imali su mračne političke godine, ali nasljeđe ostaje - rekao je Papa Franjo.

Papa redovno poziva na mir u Ukrajini premda prvih mjeseci nakon ruske invazije u februaru 2022. nije proglasio Moskvu agresorom. Početkom godine imenovao je visoko rangiranog kardinala da pokuša dogovoriti mir, koji je u međuvremenu posjetio Moskvu i Kijev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.