POSJETA MONGOLIJI

Papa Franjo pozvao na vjerski dijalog i borbu protiv fundamentalizma

Za papu Franju, dijalog “ne znači zamagliti razlike, već tražiti razumijevanje”

Papa Franjo u posjeti Mongoliji. Twitter

FENA

3.9.2023

Papa Franjo govorio je na međureligijskom skupu u mongolskom glavnom gradu gdje je dijelio teatarsku pozornicu s još deset vjerskih vođa.

On je pozvao pripadnike svih religija da žive u skladu i izbjegavaju ideološki fundamentalizam jer on potiče nasilje, a sebe je nazvao “skromnim nasljednikom drevnih škola mudrosti”.

Mala katolička zajednica

Razlog papina dolaska u Mongoliju bilo je upoznavanje s malom katoličkom zajednicom, koja broji oko 1.450 vjernika, pred kojom će u nedjelju služiti misu, prenosi Al Jazeera.

S obzirom da Mongolija graniči s Kinom, papa Franjo je iskoristio priliku ne bi li Pekingu, s kojim Vatikan nema naročito dobre odnose, poslao poruku da se ne treba bojati Katoličke crkve jer ona nema političku agendu.

Pohvalio je razinu vjerske slobode u Mongoliji, koja je nekoć bila suzbijana dok se država nalazila pod sovjetskom zonom utjecaja, na što mu je pozornost ukazao jedan od budističkih svećenika koji mu se obratio.

- Religije su pozvane ponuditi svijetu jedan sklad koji tehnološki napredak ne može sam dati - kazao je papa nakon što je poslušao obraćanja ostalih vjerskih vođa koji su predstavljali mongolske budiste, muslimane, evangelike, Židove, pravoslavce, mormone, hinduiste i druge.

Drevne škole mudrosti

Braćo i sestre, dodao je, danas se susrećemo kao skromni nasljednici drevnih škola mudrosti.

- U našem susretu jedni s drugima želimo podijeliti brojne dragocjenosti koje imamo kako bi obogatili čovječanstvo, koje je toliko često zavedeno na stranputicu i traži samo profit i materijalnu udobnost - kazao je papa Franjo.

Za papu Franju, dijalog “ne znači zamagliti razlike, već tražiti razumijevanje”.

Osim toga, osudio je “uskogrudnost, jednostrano nametanje, fundamentalizam i ideološka ograničenja”, rekavši da navedeno “uništava bratstvo, potiče napetosti i ugrožava mir”.

- Nije moguće spojiti vjerska uvjerenja i nasilje, svetosti i ugnjetavanja, vjerske tradicije i sektaštvo - kazao je papa Franjo, javlja Al Jazeera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.