SIRIJA

Gori u Damasku: Izrael raketirao aerodrom, poginulo pet vojnika

Sirijska protuzračna odbrana presrela je napad i uspjela srušiti većinu raketa, navodi se u saopćenju ministarstva

Napad na Međunarodni aerodrom Damask. Ilustracija

Piše: E. Ma.

17.9.2022

Izrael je izvršio zračni napad na sirijski Međunarodni aerodrom Damask i na još neka mjesta na jugu glavnog grada te države, ubivši pritom pet vojnika i izazvavši veliku materijalnu štetu, saopćilo je sirijsko ministarstvo odbrane.

Sirijska protuzračna odbrana presrela je taj napad i uspjela srušiti većinu raketa, navodi se u saopćenju ministarstva. Reuters navodi da zasad nema potvrde o tome je li taj udar utjecao na operacije na samom aerodromu.

Izrael je intenzivirao napade na sirijske aerodrome kako bi poremetio pojačano korištenje zračnih linija od strane Teherana, koji isporučuje oružje svojim saveznicima u Siriji i Libanonu, uključujući i Hezbolah, saznaje Reuters iz regionalnih diplomatskih i obavještajnih izvora.

Teheran se odlučio za zračni transport kao pouzdaniji način prevoženja vojne opreme svojim snaga i savezničkim boraccima u Siriji, nakon prekida kopnenih transfera.

Stotine hiljada Sirijaca je umrlo, a milioni su postali beskućnici otkako su se protesti protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada 2011. razvili u građanski rat, koji je uvukao strane sile i ostavio Siriju podijeljenu u zone kontrole.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.