ODLUČENO

Gazprom održava plinovod u Sibiru: Plin Kini neće slati sedam dana

Znamo da je kinesko tržište najdinamičnije u svijetu, rekao je šef Gazproma

Gazpromov plin neće stizati u Kinu Snagom Sibira. AGENCIJE

A. O.

20.9.2022

Ruski Gazprom objavio je da će na sedam dana obustaviti isporuke plina Kini cjevovodom Snaga Sibira zbog radova na održavanju. 

Gazpromov plin neće stizati u Kinu Snagom Sibira od 22. do 29. septembra. Ruska kompanija podsjeća da, prema ugovoru s kineskim kupcem CNPC-om, plinovod održava dva puta godišnje, u proljeće i u jesen.


Druga ruta plinovoda

Izvršni direktor Aleksej Miler (Miller) izjavio je početkom mjeseca da će Gazprom uskoro početi povezivati ​​svoju mrežu plinovoda u Evropi s ruskim istokom kako bi osigurao poveznicu s planiranim plinovodom Snaga Sibira 2, koji bi u Kinu trebao dopremati plin iz skladišta u istočnom Sibiru.

Druga ruta plinovoda trebala bi ići preko Mongolije, dodao je Miler tom prilikom. 

- Znamo da je kinesko tržište najdinamičnije u svijetu i predviđanja pokazuju da će Kina činiti oko 40 posto povećanja potrošnje plina u sljedećih 20 godina - rekao je šef Gazproma.


Odgođeno otvaranje

Početkom mjeseca Gazprom je zbog održavanja zatvorio plinovod Sjeverni tok 1 kojim doprema plin u Evropu. Plinovod je trebao biti zatvoren tri dana, ali otvaranje je odgođeno zbog, kako u ruskoj kompaniji tvrde, kašnjenja opreme sa servisa u Siemens Energyju.

Evropski političari optužuju pak Rusiju da plin koristi kao oružje i pokušavaju smanjiti ovisnost o uvozu ruskih energenata, uz sankcije Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.