MADRID

Protest u Španiji: Demonstranti traže zabranu borbi s bikovima

Okupljeni ispred Las Ventasa, jedne od najvećih arena za borbe s bikovima na svijetu, nosili su transparente s natpisima "Ukinuti borbe s bikovima", "Volimo bikove" i "Zaustaviti brutalnost"

Protesti u Španiji. ANADOLIJA

S. S.

25.9.2022

Stranka protiv zlostavljanja životinja (PACMA) organizovala je jučer proteste ispred arene Las Ventas u Madridu, glavnom gradu Španije, tražeći zabranu borbe s bikovima.

Predstavnici udruženja za zaštitu životinja i simpatizeri PACMA-e iz cijele Španije, okupljeni ispred Las Ventasa, jedne od najvećih arena za borbe s bikovima na svijetu, zatražili su zabranu borbi s bikovima u cijeloj zemlji.

"Volimo bikove"

Okupljeni su nosili transparente s natpisima "Ukinuti borbe s bikovima", "Volimo bikove" i "Zaustaviti brutalnost", a nakon šetnje oko arene došli su do glavne ulazne kapije i podigli zelene šalove simbolično poručujući da se ovaj događaj zabrani.

- U borbama s bikovima diljem Španije godišnje se na najbrutalnije načine ubije hiljade životinja. Unatoč tome što većina stanovništva odbija borbe s bikovima, vlade ih nastavljaju subvencionirati javnim novcem, a sve političke stranke osim PACMA-e nastavljaju zauzimati strane i ne podržavaju zabranu - poručili su.

Borbe bikova, koje su se u Španiji počele održavati u 11. stoljeću, a kao kulturni događaj u arenama održavale su se od kraja 18. stoljeća, glasanjem u Senatu 2013. prepoznate su kao kulturna vrijednost Španije te je odlučeno da se štiti, potiče i uvede zakonska regulativa.

Kanarski otoci i Katalonija zabranili

Među 17 autonomnih vlada u zemlji, Kanarski otoci zabranili su borbe s bikovima 1991., a Katalonija 2010. godine.

U Španiji se godišnje organizuje više od 1.800 borbi s bikovima, a statistika navodi da ti događaji imaju direktan ili indirektan učinak od 3,5 milijardi eura na špansku ekonomiju i zapošljavaju oko 200.000 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.