BIVŠA KANCELARKA NJEMAČKE

Merkel: Putinove izjave treba shvatiti ozbiljno, a ne ih ignorirati kao da su blef

Opet moram podsjetiti – za one gluhe koji čuju samo sebe – Rusija ima pravo upotrijebiti nuklearno oružje, rekao je Medvedev

A. O.

Merkel upozorila

Foto: AGENCIJE


Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel obratila se javnosti nakon prijetnji ruskog predsjednika Vladimira Putina o upotrebi nuklearnog oružja. 

- Shvatanje tih izjava treba biti ozbiljno, a ne ignorirati ih kao da su blef. Shvatajući ih ozbiljno nipošto nije znak slabosti ili pomirljivosti, to je znak političke mudrosti - rekla je Merkel u intervjuu za Sueddeutsche Zeitung, a prenosi Meduza.

Podsjetimo, Putin je 21. septembra u obraćanju naciji optužio Zapad za provođenje agresivne politike prema Rusiji i za “nuklearnu ucjenu”. 

Zaštiti narod

Ruski lider je poručio da se “vjetar može okrenuti u njihovom smjeru”.

Putin je također naglasio da Rusija ima pravo koristiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju da bi zaštitila svoj narod, ističući pritom da ne blefira.

Osim Putina, nuklearnim oružjem je više puta zaprijetio i Dmitri Medvedev, bivši predsjednik Rusije te zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti.

Imaju pravo

Najprije je 22. septembra poručio da Rusija ima pravo koristiti "svako rusko oružje, uključujući strateško nuklearno oružje i oružje temeljeno na novim načelima" u zaštiti svoje teritorije.

Novu prijetnju uputio je u utorak, 27. septembra.

- Opet moram podsjetiti – za one gluhe koji čuju samo sebe – Rusija ima pravo upotrijebiti nuklearno oružje ako je to potrebno, u unaprijed određenim slučajevima - istakao je Medvedev ponavljajući Putinove riječi da to nije blef.

NA VRH

Podijeli članak na