POSJEDUJU TRIJADE

Putin tvrdi da je rusko nuklearno naoružanje naprednije od američkog

Putin je u intervjuu rekao i da je ulazak Švedske i Finske u NATO "besmislen korak"

Vladimir Putin. Anadolija

D. R.

13.3.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je hvalio nuklearno naoružanje svoje zemlje ocijenivši da je "puno naprednije" od američkog te je poručio da je ruski arsenal uvijek "spreman" za nuklearni rat.

Zapad redovito optužuje Putina da koristi prikrivene prijetnje o tom pitanju, posebno glede upotrebe tog oružja u Ukrajini.

- Naša je nuklearna trijada daleko naprednija od bilo koje druge. Ustvari, samo mi i Amerikanci posjedujemo trijade, a mi smo mnogo više napredovali - rekao je Putin u intervjuu za rusku televiziji uoči predsjedničkih izbora.

- Zašto bi morali upotrijebiti sredstva masovnog uništenja? Nikada za to nije bilo potrebe - rekao je Putin i dodao da ruska vojna doktrina predviđa upotrebu tog naoružanja smo ako je ugrožen opstanak Rusije ili u slučaju "napada na našu suverenost i našu nezavisnost".

Ruski predsjednik je u srijedu prvi put reagirao na izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona) od 26. februara da "ne isključuje slanje zapadnih tupa u Ukrajinu", rekavši da "to ne bi ništa promijenilo".

Optužbe za napade

- Ako govorimo o službenim vojnim kontigentima stranih zemalja, uvjeren sam da to neće promijeniti stanje na bojišnici, kao što ni slanje oružja ništa ne mijenja - rekao je Putin.

Ukrajinu je optužio da je udvostručila napade na ruski teritorij, kako bi poremetila predsjedničke izbore koji se održavaju od 15. do 17. marta.

Ti napadi, dodao je, odraz su ukrajinskih "neuspjeha na fronti".

Ukrajina poručuje da će nastaviti s napadima na ruski teritorij sve dok će ruska vojska bombardirati ukrajinske gradove i okupirati njen teritorij.

"Besmislen korak"

U međuvremenu su ruski dobrovoljci koji se bore za Ukrajinu pozvali stanovnike Belgoroda i Kurska da se evakuiraju kako bi se izbjegao gubitak "civilnih života" u akciji bombardiranja ruskih vojnih položaja.

Putin je u intervjuu rekao i da je ulazak Švedske i Finske u NATO "besmislen korak" i da će Rusija rasporediti snage i oružje na finskoj granici nakon što je ta zemlja ušla u NATO u aprilu prošle godine.

- To je potpuno besmislen korak u smislu osiguranja njihovih nacionalnih interesa - kazao je Putin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.