SNAŽNO UZ NATO

Stranka desnog centra u Latviji vodi na izborima prema izlaznim anketama

Ako se potvrde, ti rezultati bi trebali značiti da Latvija ostaje vodeći glas, uz svoje baltičke susjede Litvaniju i Estoniju, u traženju Evropske unije da zauzme odlučan stav protiv Rusije

Krišjanis Karinš: Uvjerljiv na izborima. Arhiv

D. H.

1.10.2022

Stranka desnog centra Novo jedinstvo latvijskog premijera Krišjanisa Karinša vjerojatni je pobjednik parlamentarnih izbora održanih danas, pokazale su izlazne ankete. Činjenica da su izbori u Latviji održani u sjeni ruske invazije na Ukrajinu pomogla je Karinšu, koji podržava EU i NATO, u njegovoj vjerojatnoj novoj pobjedi.

Ako se potvrde, ti rezultati bi trebali značiti da Latvija ostaje vodeći glas, uz svoje baltičke susjede Litvaniju i Estoniju, u traženju Evropske unije da zauzme odlučan stav protiv Rusije. Ali to bi moglo proširiti rascjep između latvijske većine u zemlji i rusofone manjine oko njihovog mjesta u društvu, usred rasprostranjenog nacionalnog bijesa zbog akcija Moskve u Ukrajini.

Glavno pitanje na izborima u toj zemlji od 1,8 miliona stanovnika bio je rat u Ukrajini, porast životnih troškova i želja za energetskom neovisnošću od Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.