SNAŽNO UZ NATO

Stranka desnog centra u Latviji vodi na izborima prema izlaznim anketama

Ako se potvrde, ti rezultati bi trebali značiti da Latvija ostaje vodeći glas, uz svoje baltičke susjede Litvaniju i Estoniju, u traženju Evropske unije da zauzme odlučan stav protiv Rusije

D. H.

Krišjanis Karinš: Uvjerljiv na izborima

Foto: Arhiv


Stranka desnog centra Novo jedinstvo latvijskog premijera Krišjanisa Karinša vjerojatni je pobjednik parlamentarnih izbora održanih danas, pokazale su izlazne ankete. Činjenica da su izbori u Latviji održani u sjeni ruske invazije na Ukrajinu pomogla je Karinšu, koji podržava EU i NATO, u njegovoj vjerojatnoj novoj pobjedi.

Ako se potvrde, ti rezultati bi trebali značiti da Latvija ostaje vodeći glas, uz svoje baltičke susjede Litvaniju i Estoniju, u traženju Evropske unije da zauzme odlučan stav protiv Rusije. Ali to bi moglo proširiti rascjep između latvijske većine u zemlji i rusofone manjine oko njihovog mjesta u društvu, usred rasprostranjenog nacionalnog bijesa zbog akcija Moskve u Ukrajini.

Glavno pitanje na izborima u toj zemlji od 1,8 miliona stanovnika bio je rat u Ukrajini, porast životnih troškova i želja za energetskom neovisnošću od Rusije.

Više o temi Latvija

KAO ODGOVOR NA INVAZIJU
Četiri evropske zemlje zabranile ulaz Rusima
NA VRH

Podijeli članak na