SAMIT U PRAGU

Čelnici EU sastaju se u četvrtak: Raspravljat će o sabotaži plinovoda

Za curenje na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 Rusija je okrivila zapad, dok države članice EU vjeruju da je riječ o sabotaži

Tone metana su završile u Baltičkom moru. Twitter

H. J. I.

2.10.2022

Čelnici Evropske unije raspravljat će o "sabotaži" plinovoda Sjeverni tok na nadolazećem samitu u Pragu, prema riječima predsjednika Europskog vijeća Šarla Mišela (Charles Michel). 

Incidenti su "prijetnja EU-u", napisao je Mišel na Twitteru nakon što se sastao s danskom premijerkom Mete (Mette) Frederiksen u Briselu. 

- Odlučni smo da osiguramo svoju kritičnu infrastrukturu - napisao je.

- Šteta na plinovodima nije slučajna i mora se u potpunosti istražiti - napisala je Frederiksen na Twitteru. Pukotine su "ozbiljna situacija za Evropu", dodala je.


Evropski čelnici iz više od 40 zemalja pozvani su na okupljanje u Pragu u četvrtak, prije nego što će se sastati čelnici 27 članica Evropske unije na samitu u petak.

U subotu je glasnogovornik operatera objavio da je plin prestao isticati iz plinovoda Sjeverni tok 2, nakon curenja ove sedmice koje je izbacilo tone metana u Baltičko more.

- To može značiti dvije stvari - rekao je glasnogovornik Ulrih Lisek (Ulrich Lissek). 

- Ili je cjevovod potpuno prazan ili su tlak plina u cjevovodu i vode izvan njega dosegli ravnotežu.

Za curenje na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 Rusija je okrivila zapad, dok države članice EU vjeruju da je riječ o sabotaži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.