ŠEF EU DIPLOMATIJE

Borelj: EU razmatra nove sankcije Iranu zbog ubistva Mahse Amini

Novi paket sankcija mogao bi biti pripremljen za sastanak ministara vanjskih poslova EU-a 17. oktobra

Žozep Borelj. AP

H. J. I.

4.10.2022

Evropka unija želi "restriktivnim mjerama" sankcionirati ubistvo Mahse Amini i reakciju iranskih snaga sigurnosti na protste koji su uslijedili, najavio je u utorak šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell)



Sve opcije koje su na raspolaganju

- S državama članicama nastavit ćemo ispitivati ​​sve opcije koje su nam na raspolaganju, uključujući restriktivne mjere - izjavio je pred zastupnicima Evropskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strazburu.

- Mahsa Amini imala je 22 godine. Bila je u posjetu glavnom gradu svoje zemlje. Policija ju je uhapsila samo zbog marame na glavi, a zatim je završila u bolnici gdje je ubrzo umrla - podsjetio je. 

- Nakon toga, nakon njene smrti, da kažem njezinog ubistva, vidjeli smo kako se val bijesa pretvorio u proteste širom zemlje u Iranu - dodao je. 

Borelj je osudio "nesrazmjeran" odgovor snaga sigurnosti. To je "uzrokovalo gubitak desetaka ljudskih života i hapšenja".

Za novi paket sankcija potrebna je jednoglasna odluka svih članica

- U Iranu, kao i drugdje, ljudi imaju pravo mirno protestovati. To je tako jednostavno. I jasno je da to pravo nije zagarantovano - optužio je šef EU diplomatije. Više država članica poziva EU na sankcije odgovornima za represiju. EU je 12. aprila 2011. uveo sankcije Iranu zbog teških kršenja ljudskih prava.

Dodatne mjere dodane su 23. mart 2012., uključujući embargo na opremu koja se može koristiti za unutrašnju represiju i na opremu koja se može koristiti za nadzor ili presretanje internetske i telefonske komunikacije na mobilnim ili fiksnim mrežama. Ove sankcije su na snazi ​​do 2023. godine.

Novi paket sankcija mogao bi biti pripremljen za sastanak ministara vanjskih poslova EU-a 17. oktobra. Za njegovo usvajanje potrebna je jednoglasna odluka svih članica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.