GLOBUS

Iran negira da isporučuje oružje Rusiji

Nemiri, podmetanje požara i terorističke operacije više nemaju veze s mirnim protestima - rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian

Rusko oklopno vozilo. EPA

D. H.

15.10.2022

Iran kritizirao Europsku uniju zbog njezina stava prema prosvjedima u zemlji u telefonskom razgovoru s dužnosnikom EU te zanijekao izvješća o prodaji oružja Rusiji, objavila je agencija dpa.


Legitimne akcije

- Nemiri, podmetanje požara i terorističke operacije više nemaju veze s mirnim protestima - rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian u telefonskom razgovoru s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Džozep Borelj (Josepom Borrellom).

Iranski šef diplomacije nazvao je policijske operacije protiv protesta apsolutno legitimnima i upozorio da EU ne bi trebala koristiti ove incidente kao izgovor za pritisak na Iran.


EU planira uvesti sankcije Iranu

Prema medijskim izvješćima, EU planira u ponedjeljak uvesti sankcije Iranu zbog gušenja prosvjeda. Teheran je upozorio EU na primjerenu reakciju u ovom slučaju. Čak se govori o prekidu diplomatskih odnosa i protjerivanju veleposlanika EU.

Prosvjedi širom zemlje izbili su zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. rujna. Mladu Kurdkinju privela je policija za ćudoređe jer njezina marama navodno nije bila u skladu sa strogim propisima o javnom odijevanju za žene. Amirabdolahian je također zanijekao da Iran isporučuje oružje Rusiji i da aktivno sudjeluje u vojnom sukobu u Ukrajini.

- S Rusijom vojno surađujemo, ali ne isporučujemo oružje - rekao je Amirabdolahian u telefonskom razgovoru, prema iranskim izvorima. Teheran uporno niječe izvješća o isporuci i korištenju iranskih bespilotnih letjelica u sukobu u Ukrajini iako ih je ruska strana potvrdila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.