JUTARNJI IZVJEŠTAJ

Ukrajina nastavlja da napreduje na sjeveroistočnom i na južnom frontu

Politički, ruski čelnici će vrlo vjerovatno biti zabrinuti što se vodeće ukrajinske jedinice sada približavaju granicama Luganske oblasti

Ukrajinski vojnici sjede na porušenom mostu preko reke Oskil u nedavno oslobođenom gradu Kupijansk. AP / Evgeniy Maloletka

A. O.

5.10.2022

Ukrajina nastavlja da napreduje u ofanzivnim operacijama i na sjeveroistočnom i na južnom frontu. Na sjeveroistoku, u Harkovskoj oblasti, Ukrajina je sada konsolidirala značajnu teritoriju istočno od rijeke Oskil, piše Ministarstvo odbrane Velike Britanije. 

Ukrajinske formacije napredovale su do 20 kilometara iza rijeke u rusku odbrambenu zonu prema čvorištu snabdijevanja grada Svatova.

Velika je vjerovatnoća da Ukrajina sada može udariti na ključni put Svatove-Kremina s većinom svojih artiljerijskih sistema, dodatno opterećujući sposobnost Rusije da opskrbi svoje jedinice na istoku.

Politički, ruski čelnici će vrlo vjerovatno biti zabrinuti što se vodeće ukrajinske jedinice sada približavaju granicama Luganske oblasti, za koju je Rusija tvrdila da je zvanično pripojila prošlog petka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.