UGUR SAHIN I OZLEM TURECI

Kreirali su vakcinu protiv koronavirusa, a sada najavljuju: Vakcine protiv raka moguće do 2030. godine

Profesorica Tureci opisala je kako se mRNA tehnologija BioNTechovog vakcine protiv koronavirusa može prenamijeniti tako da potakne imunološki sistem da napada stanice raka umjesto da napada koronavirus

Ugur Sahin i Ozlem Tureci. Bloomberg

E. Ć. / BBC

17.10.2022

Ugur Sahin i Ozlem Tureci, bračni par koji stoji iza jedne od prvih vakcina protiv koronavirusa, procijenio je da bi vakcina koja cilja na rak mogla biti dostupna do kraja ovog desetljeća.

Tureci je navela kako se mRNA tehnologija u srcu BioNTechove vakcine protiv koronavirusa može prenamijeniti tako da potakne imunološki sustav da napada stanice raka umjesto da napada koronaviruse, a Sahin je istaoa da bi ona mogla biti dostupna prije 2030. godine, prenosi BBC.

Govoreći u nedjelju za BBC s Laurom Kuensberg, profesorica Tureci opisala je kako se mRNA tehnologija BioNTechovog vakcine protiv koronavirusa može prenamijeniti tako da potakne imunološki sistem da napada stanice raka umjesto da napada koronavirus.

Upitan kada bi vakcina protiv raka temeljena na mRNA mogla biti spremna za upotrebu kod pacijenata, profesor Sahin je rekao da bi mogla biti dostupna "prije 2030. godine". BioNTech je radio na mRNA vakcinama protiv raka prije izbijanja pandemije, ali tvrtka se okrenula proizvodnji cjepiva protiv koronavirusa suočena s globalnom krizom. 


Kompanija sada ima nekoliko vakcina protiv raka u kliničkim ispitivanjima. Tureci je rekla da razvoj i uspjeh cjepiva Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa daje vjetar u u leđa za izradu vakcina protiv raka.

Njemačka kompanija se nada da će razviti različite oblike tretmana za liječenje raka crijeva, melanoma i drugih vrsta zloćudne bolesti. Tureci je navela da je BioNTech naučio kako brže proizvoditi mRNA vakcina tokom pandemije i da je bolje razumio kako imunološki sistem ljudi reagira na mRNA.

- Ovo će definitivno ubrzati i naše vakcine protiv raka. Imamo niz otkrića i nastavit ćemo raditi na njima - rekla je Tureci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.