NEMAJU NOVCA

Španci strahuju od zime: "Ili drhtiš zbog računa ili zbog hladnoće"

Ove zime neću uključivati grijanje, kaže Enkarna za špansku javnu televiziju TVE

Uprkos svojim povoljnim klimatskim uvjetima, Španija je jedna od zemalja teško pogođenih poskupljenjem grijanja. ILUSTRACIJA

A. O.

7.11.2022

Španjolka (62) Enkarna (Encarna) koja je u penziji ima mjesečna primanja od 600 eura (oko 1.200 KM). Naime, ona s nelagodom sluša vremensku prognozu na radiju u malom stanu u Madridu - meteorolozi pozivaju stanovnike da se toplije obuku jer dolazi kraj ugodnom vremenu. 

Enkarna već ima problema jer je hrana enormno poskupjela posljednjih mjeseci pa sada mora odlučiti hoće li živjeti bez upaljenog svjetla ili grijanja.

- Ove zime neću uključivati grijanje. To je jedino čega se mogu odreći. Spavat ću pokrivena s pet ili šest deka te se moliti da zima ne bude hladna kao prethodnih godina - kaže za špansku javnu televiziju TVE. 

Uprkos svojim povoljnim klimatskim uvjetima, Španija je jedna od zemalja teško pogođenih poskupljenjem grijanja.


Nemaju pristup

Oko 10,9 posto stanovnika reklo je da ne može dovoljno grijati svoj dom dok je to isto u prosjeku izjavilo 8,2 posto stanovnika Europske unije, podatak je statističkog ureda Eurostat još za 2020. godinu.

Organizacija ECODES na svojoj internetskoj stranici upozorava da "milioni domaćinstava nemaju pristup osnovnim energetskim uslugama čime ne mogu održati zdrav i dostojanstven način života". "To se zove energetsko siromaštvo", ističe ta organizacija sa sjedištem u gradu Zaragozi koja je od 2013. godine, u sklopu svog odjela "Energija i osobe", pružila pomoć za 8.500 porodica.

ECODES-ova direktorica Sesilia Foronda  (Cecilia) upozorava da će u nadolazećim tjednima situacija biti još teža jer osjetno raste broj energetski siromašnih ljudi u Španiji, zemlji s 47 milijuna stanovnika. "Mnoge obitelji su tijekom pandemije koronavirusa ostale bez posla, mnoge provode više vremena kod kuće, pa je neophodno imati adekvatne energetske uvjete", kaže.

Godine 2020. je 22 posto stanovnika bilo pod rizikom upadanja u takvu vrstu siromaštva, a cijene grijanja su počele nezaustavljivo rasti 2021., što se nastavilo ove godine. "Krajem ove godine vidjet ćemo puno teže statističke podatke", napominje Foronda. "

- ituacija je kritična - dodaje.

Marija Hesus (Maria Jesus) upravo je saznala što znači biti energetski siromašan. Ta imigrantica je došla u Španiju godine 2005. i kao čistačica zarađuje 850 eura mjesečno. Od njene plaće živi četveročlana obitelj pa ove zime zbog poskupljenja neće moći uključiti grijanje.


Mentalno zdravlje

- Ili drhtiš zbog računa ili zbog hladnoće - kaže u svom stanu koji naziva pećinom. 

- To utiče i na naše mentalno zdravlje. Naprosto nemamo volje za druženje ni s kime - objašnjava. 

Oko 6.6 posto Španaca izjavilo je 2019. da ne može na vrijeme plaćati račune.

Njjihov broj je porastao na 9.6 posto godinu dana kasnije, podatak je španskog ministarstva za ekološku tranziciju i demografiju. Gospodarska kriza, kao nastavak pandemije, te aktualna inflacija povećavaju broj ranjivih ljudi.

Aleksandar Elu (Alexander), koji se bavi siromaštvom djece u organizaciji Save the Children (Spasi djecu), upozorava da u sadašnjoj situaciji najviše pate upravo djeca. "Ovo može imati teške posljedice za djecu", naglašava. "Nedostatak svjetla ili topline odražava se na njihovo zdravlje i uspjeh u školi s obzirom na to da doma moraju učiti u takvim uvjetima", dodaje.


Dodatne mjere

Španska lijeva vlada poručila je prošli mjesec da će pružiti pomoć za 40 posto domaćinstava za što će iz proračuna izdvojiti tri milijarde eura.

- Novim paketom mjera ćemo ojačati zaštitu stanovnika - rekao je premijer Pedro Sančez (Sanchez) u parlamentu 13. oktobra.

Oko 1,5 milona najsiromašnijih građana bit će privremeno stavljeno pod novu tarifu pa bi njihovi računi trebali biti 40 posto manji. Vlada je još ranije uvela "socijalne bonove za grijanje", jednokratnu isplatu novca na račune najranjivijih stanovnika. Ta je pomoć 2019. godine iznosila do 124 eura za najugroženije, a Sančez je najavio da će ubuduće biti 375 eura.

Organizacije poput ECODES-a traže od vlade dodatne mjere te da one uključe veći dio stanovništva jer je, kažu, situacija kritična.

- Bila bih presretna kada bih svoje posljednje dane života mogla provesti u ugrijanoj kući, bez prašine i prljavštine te bez ovisnosti o tuđoj pomoći - kaže penzionerka Enkarna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.