BIVŠI AMERIČKI PREDSJEDNIK

Donald Tramp službeno podnio kandidaturu za predsjedničke izbore u SAD

On će tako treći put biti kandidat na izborima za američkog predsjednika

Tramp: Na prošlim izborima izgubio od Bajdena. AP

E. Ć.

16.11.2022

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump), koji je na toj funkciji bio od 2017. do 2021. godine, službeno je podnio kandidaturu za naredne predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 2024. godine.

Tramp će tako treći put biti kandidat na izborima za američkog predsjednika. On je 2017. godine odnio pobjedu, da bi četiri godine kasnije izgubio od sadašnjeg predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden).

Inače, nakon loših rezultata na nedavnim izborima za Senat, mnogi republikanci su savjetovali Trampa da odustane od kandidature na predsjedničkim izborima, međutim on je ostao pri odluci da treći put kandidira.

Trampovi saradnici podnijeli su dokumentaciju za predsjedničku kandidaturu 2024., dok je on primio brojne pristaše i štovatelje u svom luksuznom imanju na Floridi, u Mar-a-Lagu.

Za sada nije poznato ko će biti lider Demokrata na izborima za američkog predsjednika. Sudeći prema ranijim izjavama, aktuelni predsjednik SAD Džo Bajden ima namjeru da se kandidira na izborima. On bi svoju odluku trebao prezentirati sljedeće godine.

Inače, američki mediji navode kako se smatralo da bi kandidat Republikanaca mogao biti Ron DeSantis, koji je prošle sedmice reizabran za guvernera Floride. Smatraju da Tramp objavom kandidature želi potkresati krila, kako za DeSantisa pišu, republikanskoj zvijezdi u usponu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.