SVJETSKA TRŽIŠTA

Cijene nafte oštro pale drugu sedmicu zaredom

Pad cijena posljedica je usporavanja rasta ekonomije jer zbog toga slabi i potražnja za naftom

Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 8,7 posto. Ilustracija / AP

H. J. I.

21.11.2022

Na svjetskim su tržištima cijene nafte oštro pale i prošle sedmice, druga zaredom, jer usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija vodi u slabljenje potražnje za energentima. Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 8,7 posto, na 87,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio gotovo 10 posto, na 80,08 dolara.

Pad cijena posljedica je usporavanja rasta ekonomije jer zbog toga slabi i potražnja za naftom.

Korona u Kini i dalje radi probleme na berzama

Trgovce najviše zabrinjava daljnji rast broja zaraženih covidom-19 u Kini, što je potopilo nade da će najveći uvoznik nafte u svijetu u kratkom roku ukinuti sva korona ograničenja i tako pridonijeti rastu potražnje za energijom. Prošloga sedmice su Peking i neki drugi veliki gradovi izvijestili o najvećem broju novozaraženih od početka pandemije.

- Rast broja novih slučajeva covida u Pekingu i drugim gradovima podsjetio nas je da ne treba tako skoro očekivati promjenu u putanji rasta ekonomije i potražnje za naftom u najvećem svjetskom uvozniku nafte - rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Zbog restriktivnih mjera protiv širenja virusa rast druge po veličini svjetske ekonomije već se dulje vrijeme usporava. Očekuje se i daljnje usporavanje rasta američke ekonomije, s obzirom da tamošnja centralna banka Fed zbog visoke inflacije najavljuje daljnje povećanje kamatnih stopa.


Embargo EU na uvoz ruske nafte

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ponovo je prpšle sedmice snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom u 2022., po peti put od aprila, ističući covid-19 u Kini, visoku inflaciju i podizanje kamatnih stopa u velikim ekonomijama.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla je, pak, prognozu rasta potražnje u ovoj godini i podsjetila da 5. decembra na snagu stupa embargo EU-a na uvoz ruske nafte brodovima, što znači da treba naći zamjenu za oko 1,1 milion barela nafte dnevno. No, u 2023. rast potražnje trebali bi zakočiti nepovoljni ekonomski trendovi, procjenjuje IEA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.