SLAVNI FILOZOF

Žižek: Putin je globalna katastrofa, zabrinjava me situacija u BiH

Žižek: Rusija samo pokušava da gura dalje i dalje. Facebook

Piše: D. H.

5.1.2023

Svjetski poznati filozof Slavoj Žižek u intervjuu za Radio Slobodna Evropa osvrnuo se na rusku agresiju na Ukrajinu. Žižek ističe kako je Putin prekršio prešutni dogovori koji je postojao između Zapada i Rusije o ponašanju ove zemlje na svjetskoj sceni.


Porijeklo zla

- Mislim da bi željela da bude imperija, ali mislim da je ‘porijeklo zla’ i način na koji je Zapad reagovao na raspad Sovjetskog Saveza. Usput budi rečeno, ja sam totalno protiv Putina. Ono što hoću reći je da, tokom 1990-ih, u eri (ruskog predsjednika Borisa Jeljcina) prećutni sporazum između Rusije i Zapada bio je da se Rusija formalno uvažava kao supersila pod uslovom da se stvarno ne ponaša tako. Bilo je kao, mi vas tretiramo kao supersilu, ali budimo realni, vi niste supersila, a onda je Putin prekršio to pravilo.Takođe mislim da način na koji je Zapad tokom 1990-ih uticao na ekonomiju u Rusiji nije bio previše konstruktivan usred ekonomskog propadanja u godinama Jeljcina. Ekonomsko propadanje, nepovjerenje u demokratiju, korupcija, sve to je stvorilo uslove za Putina. Ali da ne bude sumnje, Putin je globalna katastrofa. Ali mi, Zapad, tu nismo bez grijeha - navodi Žižek.

Žižek smatra kako Rusija nije imala jasan plan kada je izvršila agresiju na Ukrajinu, ali da imperije rijetko imaju plan.

- Kao što je slučaj sa svim imperijalnim silama, oni sami vjerovatno nemaju precizan plan. Oni samo pokušavaju da guraju dalje i dalje. U slučaju Ukrajine, navodili su rusku manjinu, ali da li se sjećate kratkog rata u Gruziji? Rusija je uzela južni dio Osetije u ratu. Ali stanovnici Osetije nisu ruska manjina… Neki ljudi tvrde da sva ta velika imperijalistička retorika i ta ideja ruskog trećeg puta, sve te fantazije Dugina (Aleksandr Dugin, ultradesničarski ideolog sa vezama u Kremlju, op. red.) samo su retorika, a u stvarnosti Rusija samo želi da prigrabi neku teritoriju u Ukrajini. Ja, nažalost, ne vjerujem u to. Kao ljevičar marksista, mislim da retorika nikada nije samo prazne riječi. Ideologija je strašna materijalna sila; nemojte je podcjenjivati… Oh, oni samo pričaju… Ali, ono što oni govore je užasno. Znate da je Putin u jednom njegovom govoru uključio, ne samo baltičke zemlje, već i Finsku i u nekim naznakama čak i Švedsku.



Ideologija se približava ludilu

Žižek je istakao kako je zabrinut za situaciju u Bosni i Hercegovini vezano uz ruski utjecaj.

- Ono što me zabrinjava jeste situacija u Bosni i Hercegovini i na sjeveru Kosova. Kao što sam isticao u mojim tekstovima, neki političari iz Srbije već govore Putinovim jezikom, tvrdeći da Kosovo takođe treba da bude denacifikovano. A sada se ideologija približava ludilu. Jeste li primijetili da oni sada ne govore samo o denacifikaciji, već o desatanizaciji? Putin je proglašen glavnim egzorcistom, ne samo Ukrajine već čitave Zapadne Evrope. I tu, po meni, stvari postaju veoma zabrinjavajuće. Jeste li primijetili u posljednjoj posjeti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Washingtonu, ali već i prije, snažan otpor krajnje desnice, nekih pristalica Trumpa, itd., ta duboka solidarnost novih desničarskih populista Zapada sa Putinom - naveo je Žižek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.