ODRŽAT ĆE SE U MARTU

London će biti domaćin sastanka o ratnim zločinima u Ukrajini

Sastanku, čiji će domaćini biti britanski ministar pravde Dominik Rab i njegov holandski kolega Dilan Jesilgoz-Zegerijus, bit će prisutan i glavni tužilac MKS Karim Kan

Rusija negira da je ciljala civile. AP

H. J. I.

7.1.2023

Ministri pravosuđa iz cijelog svijeta okupit će se u martu u Londonu kako bi pružili podršku Međunarodnom sudu za ratne zločine (ICC) u njegovim istragama o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, saopćila je britanska vlada.

Sastanku, čiji će domaćini biti britanski ministar pravde Dominik Rab i njegov holandski kolega Dilan Jesilgoz-Zegerijus, bit će prisutan i glavni tužilac MKS Karim Kan, prenosi Index.hr.


- Skoro godinu dana nakon nelegalne invazije, međunarodna zajednica mora dati najsnažniju podršku Međunarodnom sudu pravde kako bi ratni zločinci mogli odgovarati za zločine - rekao je Rab, koji je i potpredsjednik britanske vlade.

To bi uključivalo povećanje globalne finansijske i praktične podrške MKS-u i zajedničke napore da se osigura da sud ima sve što je potrebno za istragu i krivično gonjenje odgovornih, navodi se u saopćenju.

Rusija, koja svoje akcije u Ukrajini naziva specijalnom vojnom operacijom, negirala je da je ciljala civile i da je počinila druge ratne zločine. Ukrajina i Zapad kažu da Moskva nema opravdanja za ono što nazivaju okupacionim ratom u imperijalnom stilu.


Kan je prošle godine otvorio istragu o potencijalnim ratnim zločinima u Ukrajini. Pravni stručnjaci kažu da se nadležnost suda proteže samo na države članice i zemlje koje su pristale na nadležnost suda, što je Ukrajina i učinila, ali ne i na Rusiju. Moskva ne priznaje MKS.

- Za nas je kristalno jasno, ovi zločini neće ostati nekažnjeni - rekao je Jesilgoz-Zegerijus, opisujući izvještaje i slike koje stižu iz Ukrajine kao užasne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.