RATNE IGRE

Kina izvela nove ofanzivne borbene vježbe kod Tajvana

Kina je slične vježbe izvela krajem decembra, a tada je Tajvan saopćio kako su 43 kineska aviona prešla centralnu liniju Tajvanskog tjesnaca

Zasad nije bilo odgovora iz Tajvana, kojeg vlada Kine smatra svojim teritorijem. Twitter

E. Ć.

9.1.2023

Kineska vojska saopćila je kako je jučer izvela ofanzivne borbene vježbe kod Tajvana. To su druge takve vježbe u razmaku manjem od mjesec dana. 

Kako se navodi u saopćenju zapovjedništva narodnooslobodilačke vojske na istoku, kineska vojska je organizirala "zajedničke patrole borbene spremnosti i borbene vježbe" u moru i zračnom prostoru oko Tajvana. Navodi se da je cilj vježbi bio "testiranje zajedničke borbene sposobnosti suprotstavljanja provokativnim akcijama vanjskih sila i separatističkih snaga za nezavisnost Tajvana".

Zasad nije bilo odgovora iz Tajvana, kojeg vlada Kine smatra svojim teritorijem. Inače, Kina je slične vježbe izvela krajem decembra, a tada je Tajvan saopćio kako su 43 kineska aviona prešla centralnu liniju Tajvanskog tjesnaca, neslužbene tampon zone između dvije strane.

Podsjetimo, Kina je u avgustu organizovala ratne igre u blizini Tajvana nakon što je tu zemlju posjetila tadašnja predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi).






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.