NOVI INCIDENT

Kineska obalna straža upala na tajvanski turistički brod

Tajvanski brod King Xia imao je 11 članova posade i vozio je 23 putnika na razgledavanje oko glavnog otoka otočja Kinmen

Šest časnika ukrcalo se na brod i pretražilo dokumente putnika. Platforma X

H. J. I.

20.2.2024

Nastavljaju se tenzije u moru između kineskog kopna i tajvanskog otočja Kinmen. Prošle sedmice dva kineska ribara su se utopila nakon potjere s tajvanskom obalnom stražom. Ovaj put kineska obalna straža ukrcala se na tajvanski turistički brod, prenosi Guardian.

Pretražili dokumente putnika

Tajvanski brod King Xia imao je 11 članova posade i vozio je 23 putnika na razgledavanje oko glavnog otoka otočja Kinmen. Presrela su ga dva broda kineske obalne straže. Šest časnika ukrcalo se na brod i pretražilo dokumente putnika, a otišli su nakon pola sata, tvrde iz Uprave tajvanske obalne straže (CGA). Uskoro nakon toga došla je patrola tajvanske obalne straže i odvela brod do luke.

Otočje Kinmen je u tajvanskom teritoriju, ali se nalazi samo nekoliko kilometara od kineskog kopna. Izjave tajvanskih službenika potvrđuju da je King Xia malo skrenuo s puta kako bi izbjegao sprudove. Iz CGA su napisali da kineski i tajvanski turistički brodovi često zađu u teritoriju druge države, ali da se službenici CGA nikad ne ukrcavaju na kineske brodove, jer je očito da se radi o slučajnostima. Zatražili su od kineskih vlasti da se "drže mira i racionalnosti".

Smrt dvojice ribara

Kuan Bi-ling, šefica Tajvanskog vijeća za oceanske poslove, rekla je da je kineska obalna straža uzrokovala paniku. Tajvanski biro za pomorstvo i luke pozvao je tajvanske brodove da u buduće odbiju zahtjeve za pregled kineske obalne straže. Tajvanski ministar odbrane Chiu Kuo-cheng rekao je da vojska neće intervenirati kako ne bi dalje eskalirali situaciju. Pozvao je na pronalazak mirnog rješenja.

Tijekom prošlosedmičnog incidenta četvoricu kineskih ribara, koji su lovili ribe u tajvanskom teritoriju, naganjala je tajvanska obalna straža tijekom čega su ribari pali u vodu. Dvojicu je spasila tajvanska obalna straža, a dvojica su nađeni na obali bez svijesti. Iz bolnice na otočju su potvrdili da su preminuli.

Peking za smrti krivi tajvansku vladajuću Demokratsku progresivnu stranku (DPP). Napisali su da je incident "povrijedio osjećaje stanovnika obaju strana tjesnaca, upravo u doba kad slave Novu godinu". Također su ojačali svoju obalnu stražu divizijom Fujian koja je krenule u redovne patrole.

Peking već dugo tvrdi da je Tajvan njihov teritorij, i pod Si Đinpingom sve je odlučniji u "reunifikaciji". Si nije isključio korištenje sile, no u pokušaju da izbjegne rat koristi metode gospodarske prisile i psihološkog ratovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.