PREDSJEDNIK SAD

U Bajdenovom privatnom uredu pronađeni dokumenti za koje se sumnja da su tajni

Sauber je rekao da je istog dana kada je materijal otkriven, ured savjetnika Bijele kuće obavijestio Nacionalni arhiv, koji je sljedećeg jutra preuzeo materijale

Bajden: Dokumente otkrili advokati. AP

E. Ć.

10.1.2023

Američko ministarstvo pravosuđa provjerava potencijalno povjerljive dokumente koji su pronađeni u bivšem uredu predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden), saopćila je Bijela kuća, prenosi CNN.

Navodi se da su dokumenti bili sadržani u fascikli koja je bila u kutiji s drugim neklasificiranim dokumentima. Glavni tužitelj Merik Garland (Merrick) zadužio je američkog tužitelja u Čikagu da pregleda povjerljive dokumente, tačnije deset dosjea, pronađene u Penn Biden centru za diplomaciju i globalni angažman u Vašingtonu, rekla su dva izvora upoznata s istragom za CBS News. 

Kako javlja CBS News, u istragu je uključen i FBI. Posebni savjetnik američkog predsjednika Ričard Sauber (Richard), rekao je kako su povjerljivi materijal identificirali Bajdenovi lični advokati 2. novembra, neposredno prije izbora na sredini mandata.

Dokumenti su otkriveni kada su advokati Bidena "pakirali dosjee smještene u zaključani ormar kako bi se pripremili za napuštanje uredskog prostora u Penn Biden centru", rekao je Sauber u izjavi za CBS News. 


Dokumenti su bili sadržani u fascikli koja je bila u kutiji s drugim neklasificiranim dokumentima, rekli su izvori. Izvori nisu otkrili što tajni dokumenti sadrže niti njihovu razinu tajnosti. Poznati izvor rekao je za CBS News da dokumenti ne sadrže nuklearne tajne.

Sauber je također rekao da je istog dana kada je materijal otkriven, ured savjetnika Bijele kuće obavijestio Nacionalni arhiv, koji je sljedećeg jutra preuzeo materijale.

- Dokumenti nisu bili predmet bilo kakvog prethodnog zahtjeva ili istrage Arhiva. Od tog otkrića, predsjednikovi advokati sarađivali su s Arhivom i Ministarstvom pravosuđa u procesu kako bi osigurali da svi zapisi administracije Obama-Bajden budu na odgovarajući način u u posjedu Arhiva - naveo je Sauber.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.