Zakerbergov bivši mentor: Facebook je postao otrovan!

Zakerbergov bivši mentor: Facebook je postao otrovan!

Rodžer Meknami (Roger Mcnamee), rani investitor Facebooka iz Silicijumske doline i nekadašnji mentor Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg) prošle sedmice oštro je osudio poznatu mrežu zbog nanošenja štete korisnicima i širenja lažnih vijesti.

On ističe da je na Facebooku označio dezinformacije vezane za predsjedničke izbore još u ranoj 2017., i da ni kompanija ni stranica tada nisu shvatile njegovu zabrinutost ozbiljno.

- Platformu je zloupotrebio veliki broj negativno usmjerenih grupa poput ekstremista, ali je vrh Facebooka kategorički odbijao odgovornost za to - piše Meknami.

- Korisnici Facebooka možda se neće uvijek složiti s tim, ali brend kao takav vrlo lako bi mogao da postane otrovan - tvrdi Meknami.

On smatra da su “isti alati koji Facebook čine toliko ‘zaraznim’ i toliko efikasnim za oglašivače” opasni u rukama zlonamjernika.

Štaviše, uvjeren je da će scenariji poput onog sa manipulacijom izborima, kao i širenje dezinformacija, postati mnogo učestalija pojava.

- Upravo zahvaljujući automatizaciji, Facebook ne može da spriječi štetu. Ona će se ponavljati sve dok društvena stranica ne povuče agresivni potez. Problem ne može da se popravi unajmljivanjem ljudi koji će se baviti pregledanjem objava. Kompanija mora da promijeniti prioritete algoritama, kao i čitav poslovni model - kaže Meknami.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH