DEBAKL BLACKPHONEA: Korisnike ne zanima privatnost, već kvalitetni telefoni

Silent Circle otpustio petinu zaposlenika

(D. K.)
09.07.2016 22:59

Kada je Silent Circle predstavio Blackphone, pametni telefon koji radi na PrivatOS operativnom sistemu, pohvalili su se kako je riječ o jednom od najsigurnijih pametnih telefona na svijetu jer dolazi s web browserom za anonimno surfanje internetom, aplikacijama za šifriranu komunikaciju i slično.

Nakon izvještaja Edwarda Snowdena i brojnih drugih glasina i informacija kako nas 'uvijek neko prati' i kako 'nikada nismo sigurni', u ovoj su kompaniji vjerovali kako će korisnici početi više cijeniti privatnosti i sigurnost, te kako će porasti interes za sigurnim i privatnim telefonima koje niko ne može pratiti i prisluškivati. No, pokazalo se kako korisnici nisu baš previše zainteresirani za takve uređaje, već preferiraju jednostavne i napredne telefone poput iPhonea, Samsungovih Galaxyja i slične uređaje.

Također, iz Silent Circlea vjerovali su da će i mobilni operateri naručiti veliki broj njihovih telefona tako da su posudili velike svote za proizvodnju 250.000 telefona. Ali, dok su neki operateri na kraju odustali od narudžbe, America Movil je od planiranih 100.000 telefona naručio samo 6.000.

Silent Circle zbog toga je otpustio petinu zaposlenih i pitanje je kakva je budućnost kompanije, a neuspjeh Blackphonea samo je pokazatelj da sve te priče o špijuniraju NSA, hakiranju i praćenju komunikacije i slično ne zabrinjavaju previše prosječne korisnike, komentirali su na Engadgetu.

NA VRH