PROBLEMI S BITCOINOM Ukradeno 65 miliona dolara virtualne valute

Obustavili trgovanje

Redakcija
06.08.2016 21:19

Glavna bitcoin berza sa sjedištem u Hong Kongu, Bitflinex, obustavila je trgovanje jer su hakeri navodno ukrali 65 miliona dolara virtualne valute, što je izazvalo pad vrijednosti te digitalne novčane jedinice za više od 20 posto.

Bitfinex berza saopćila je da je poništila sve transakcije nakon što je otkriveno da su bitcoini nekih klijenata ukradeni, javlja agencija AFP.

- Danas smo otkrili da je probijen sigurnosni sistem, zbog čega smo morali obustaviti kompletno trgovanje na Bitfinexu, kako bismo zaustavili sva polaganja depozita preko tokena, kao i povlačenja sredstava s Bitfinexa. Provodimo istragu vezano za upad u sistem kako bi se utvrdilo što se dogodilo. Razmotrit ćemo različite opcije za rješavanje problema gubitaka koje su pretrpjeli kupci kasnije tokom istrage - stoji u priopćenju ove berze.

Kompanija je zamolila za strpljenje dok traje istražni postupak, a Bloomberg News je izvijestio da je haker s platforme uzeo 119.756 bitcoina, odnosno oko 65 miliona dolara po sadašnjim cijenama.

Prema podacima Bloomberg Newsa, vrijednost ove vrlo volatilne valute pala je na ispod 482,82 dolara s nivoa od 603,06 dolara, ali je jučer popodne po azijskom vremenu porasla na 539,53 dolara.

NA VRH